City Cash

Цената на добрите дела

Коментара
Споделяния

Следващата статия ще ви вдъхнови да вярвате в доброто и да се стремите към добри дела. Ще научите за ордена на Майка Тереза, хуманитарните възгледи на Тед Търнър и други борещи се за благородни каузи.

 

Добрите дела, които се случват по света са възможни благодарение на комбинацията от пари и мъдрост. Ако загърбим за момент очевидния факт, че парите са инструмент за лична облага и ги разгледаме от друга страна, ще се убедим в тяхната сила, както и във възможностите, които предлагат за осъществяването на добри и стойностни дела. Материалният комфорт, свободата, правото на избор, както и възможността да изразяваш сам себе си, са основателни и логични причини да искаме да имаме пари. Защото парите имат потенциала да променят нашия свят и света на хората около нас. Ако притежаваме чувство за социална отговорност за нас е ценно да бъдем финансово независими.

 

Майка Тереза и ордена „Мисионери на милосърдието”

 

Основателката на ордена „Мисионери на милосърдието“ /1950 г./, по-известна с името Майка Тереза, дава обет за бедност и през целия си живот неуморно работи, за да помага на бедните и бездомните. Но нейната фондация не е дала обещание за бедност. Напротив, тя всяка година активно събира милиони долари, за да подпомага болници и приюти. Без този поток на пари, които извират, от нейната фондация, ефектът от работата й би бил минимален. Финансирането, което е получавала фондацията ще продължава да бъде най-важната част на уравнението, което е позволило благотворителната и мисионерска дейност на Майка Тереза да  продължи напред.

 

Природното богатство на едно правителство

 

Друг пример, който ни дава основание да обичаме доброто, което парите могат да направят е историята за правителството на Коста Рика, което било решено да продаде на горската индустрия последните непокътнати тропически лесове за около 100 милиона долара. Докато природозащитниците били готови да търсят законност и да се борят за запазването на горите, правителството заявява следното: „Ние не сме богата нация и имаме нужда от пари за образование и здравеопазване“. Въпреки това изказване, една малка група ентусиасти застава изцяло зад идеята тези гори да бъдат спасени. У тях се заражда ексцентричната мисъл да купят тропическите лесове и да ги направят национален парк. Идеята била страхотна, но откъде да извадят 100 милиона долара? Повечето хора биха определили тази идея като невъзможна и абсурдна. Но да не забравяме, че светът е пълен с личности, които горят от желание да изпълнят докрай мисията на живота си. За такъв тип хора няма неосъществими неща. Огромното желание  тропическата гора да бъде спасена принуждава част от групата да подходи по начин, който е в противоречие с общоприетото. Те често чували, че били наричани мечтатели и идеалисти. Дори понякога самите те се замисляли дали наистина не е така, но въпреки това продължавали да търсят начин как да съберат парите, от които се нуждаели. Те не спират да търсят финансиране от голям брой организации, но за тяхно съжаление всички им отказвали – освен една. Световната банка се съгласила да подкрепи и обезпечи проекта на младите природозащитници и така тропическата гора била спасена. Сега, благодарение на тях, горите са гордост за правителството на Коста Рика и  природно богатство за всеки, който е имал възможността да го посети и да види неговата девствена красота. 

Резултатът от всичките тези усилия бил успешен, защото е имало достатъчно уверени в себе си хора, които са вярвали в добрия изход. Това е вследствие на тяхната проницателност и упорство. Вярвайте в доброто, което парите могат да направят. Признайте, че във всеки успех е заложена възможността да се помогне на много хора.

 

Хуманитарните цели на Тед Търнър за един по-добър свят

 

Хубаво е човек да знае за начина на живот на хората, които използват своя успех и богатство, за да помогнат на много хора. Нека оставим настрана ограниченото и остаряло виждане, че милионерите са себелюбиви и алчни хора, които мислят единствено за себе си. Богати, добри хора наистина съществуват. Това са личности, които могат да ни служат за модел на поведение. Пример, за такава личност е Тед Търнър, който е прочут със своята делова проницателност и способността му да печели огромно количество пари. Нека се спрем на историята за инвестирането на неговите пари. 

Търнър е достоен модел за подражание. „Върху организациите тежи отговорността  да намерят подход към основните социални проблеми, които са от областта на тяхната компетентност“ казва Питър Дракър, писател и многоуважаван бизнес консултант. Организацията на Тед Търнър - „Turner Broadcasting System“ става прототип на тази философия. Желанието на Търнър било да помогне на светът да стане по-добър. Той се интересувал от контрола върху числеността и раждаемостта на населението и проблемите, свързани с опазването на околната среда. Ето защо, той решава да създаде организацията „Общество за по-добър свят“, чийто лозунг гласял: „Нека използваме силата на телевизията, за да направим светът по-добър“. Както казва Търнър – „Телевизионните предавания имат задължението да предадат по убедителен начин важните събития от живота на хората“. Точно това цели да направи и „Обществото за по-добър свят“. Между 1985 и 1989 година компанията на Търнър финансира близо 50 документални филми с ограничена търговска стойност, но с огромен потенциал да въздействат и образоват. През 1990 година, Тед регистрира наградата Turner Tomorrow Awards, с награден фонд от 500 000 долара, за да предизвика активните обществени дейци и писатели от целия свят да търсят „най-доброто решение на глобалните проблеми“. По този начин Тед Търнър подпомага голям брой организации, които също са имали за цел да направят света по-добро място за живот.

Октомври 1997 година, Търнър прави публично изявление, че дарява 1 милиард долара на Обединените нации, които да се използват за хуманитарни цели. „Знам какво могат да правят парите“ — казва той. „Искам да помогна. Искам да бъда пример за подражание. Всички трябва да дадем своя принос. Тези от нас, които имат повече, трябва да дадат повече. Тези, които имат по-малко, ще дадат по-малко, но всички трябва да участваме“. 

Не си мислете, че Тед Търнър е Майка Тереза. Той със сигурност не е дал обет за бедност и истински се е наслаждавал на богатството си. Има още много неща, които могат да се кажат за Тед. Неговата медийна империя постига голям международен успех, а стойността й се изчислява на милиарди долари. Търнър пренаписва дефиницията за новините. Той изгражда най-големия новинарски концерн в света. Също така, контролира най-голямата филмотека и притежава най-богатата колекция от анимирани филми. Предаванията му се излъчват в над 120 държави. Той постига най-налудничавите си мечти. Същата сила на желанието и решителността, която Тед Търнър е имал, е достъпна за всеки един от вас. 

Албена Петрова

Албена Петрова

Контент мениджър в НДА

Препоръчани постове

Цената на добрите дела

История / юли 2020

В какво да инвестираме парите си?

Инвестиции / юли 2020

Лихвата – същност и зараждане. Видове лихва

Инвестиции / юни 2020

Изворът на богатството на Ротшилд

История / юни 2020

Негово величество КРЕДИТЪТ

История / май 2020

Изненадай креативно с „пари в брой“

Инвестиции / април 2020

Дайте кредит на капитала

Инвестиции / март 2020

На една крачка от златото и бързите пари

Инвестиции / февруари 2020

Испания не се учи от кредитните си грешки – масовите фалити при Карл V

История / януари 2020

Злощастният кредитен експеримент на Taula de Canvi

История / декември 2019

Трапезитите – първите банкери и кредитни манипулатори

История / ноември 2019

Древен Египет и първата държавна банка в историята

История / ноември 2019

Кой печели и кой губи при спукването на имотен балон

Инвестиции / октомври 2019

Как се надува имотен балон в няколко лесни стъпки

Инвестиции / октомври 2019

Създателят на съвременната логистика

История / септември 2019

Стратегии за рефинансиране на кредит

Инвестиции / август 2019

Какво представлява рефинансирането на кредит

Инвестиции / август 2019

Datto - Пазителят на данните

История / август 2019

Джон Лоу - Кредитният вълшебник на Франция?

История / юли 2019

Анатомия на кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Какво представлява кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Кредитната криза от 1772 г.

История / юни 2019

Крахът на Банката на Амстердам

История / юни 2019

Кредитните фалити на българската икономика

Инвестиции / май 2019

Банката на Медичите – крахът на кредиторите на Ренесанса

История / април 2019

Какво е кредитната карта?

Инвестиции / март 2019

Какви са лихвените проценти по кредитите

Инвестиции / март 2019

Съществуващите видове кредити

Инвестиции / март 2019
Въведи коментар

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.