Смарт Блог

Категория Инвестиции

Ценни финансови съвети по време на COVID-19

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Кризата, която настъпи вследствие на пандемията от коронавирус, промени изцяло живота ни. Наложи се както да променим ежедневните си навици и начин на живот, така и да гледаме по по-различен начин на парите, тяхната стойност, значение и бюджетиране. Ако искаш да научиш някои ценни финансови съвети, то прочети следващата статия.

 

Напоследък, предвид всичките настъпили промени в света (от началото на 2020), си казваме все по-често, че трябва да живеем за „тук и сега“. Докато преди, все акцентирахме на дългосрочночното планиране и се опитвахме да правим планове за месеци напред, та даже и години. Сега, вече се учим да свикваме с мисълта, че живеем ден за ден, най-важно е нашето здраве и на близките ни, както и да разполагаме с достатъчно пари, за да сме финансово спокойни в тази нестабилна икономическа обстановка. Бъдещето също продължава да е все така несигурно и неясно, макар и ежедневно да има нови събития и факти. С една дума, динамична обстановка, в която все пак трябва да живеем спокойно и щастливо.

Начинът, по който бяхме свикнали да харчим парите си, също претърпя неизбежни промени. Харченето на средства за почивки, заведения, пътувания и забавления мина на доста заден план за повечето хора. Заради епидeмичната обстановка, здравните мерки и препоръки, много браншове претърпяха сериозни финансови сътресения, като много продължават да са в същата ситуация. За много хора приоритет стана да имат пари за най-неотложното, да си осигурят храна и стоки от първа необходимост. Да си плащат сметките и да имат отопление за семейството си, в тези зимни условия. Като много хора се възползват и от различните кредитни предложения и търсят най-изгодния кредит за тях, с който да си набавят бързо и лесно необходимата им сума пари, за да закърпят бюджета си и да не изпадат във финансова безизходица.

Освен различните банкови продукти, бързите кредити стават все по-адаптивни и гъвкави, така че да отговорят на новата ситуация и да помогнат на повече нуждаещи се от финансови услуги, независимо от кредитната им история и несигурно служебно положение.

За да се справим по-добре със сегашната ситуация, може да следваме някои ценни финансови съвети. Все повече експерти се опитват да ни научат на практични финанси, които да ни направят финансово по-стабилни и независими. Важно е и всички финансово грамотни хора да споделят опита си и уроците, които са научили от кризата. Обменът на знания движи развитието на света. А кризата с COVID-19 определено ни научи на някои уроци, които най-вероятно, освен краткосрочно, ще са ни полезни и занапред.

На уебинар, организиран от Junior Achievement Bulgaria, на тема практичните финанси, експерти споделиха:

  • Тази криза ни научи, че е важно да разполагаме с финансови буфери!

Изводът е, че трябва винаги да имаме заделени парични средства, които да ни помагат да се справяме по време на непредвидени финансови трудности и изненадващи събития. Трябва да спрем да харчим парите си до край, а да се опитваме да пестим, защото не се знае утре пред какво ще сме изправени и с какви парични средства ще разполагаме. В сегашната ситуация дори не можем да сме сигурни до кога ще имаме работа или дали няма да сме с намалена заплата в най-скоро време. Да не забравяме, че може да ни се наложат здравни услуги, скъпи лекарства и други подобни.

Разбира се, че не може да се предвиди всяка криза или да се предпазим изцяло от нея, но ако все пак сме финансово по-подготвени, то със сигурност ще се справим по-добре.

  • Трябва да имаме правилните финансови навици!

Научихме се и че трябва да внимаваме как харчим парите си, да се опитваме да оптимизираме разходите си, да обмисляме добре покупките си. Като цяло да сме внимателни с финансовите си решения и да изградим правилните финансови навици!

  • Важно е да инвестираме в активи с висока възвращаемост и нисък риск. Това са здравето и семейството, образованието и новите умения!

Много хора, вследствие на пандемията, се замислиха за възгледите си,   приоритетите си, ценностите, начина си на живот и преосмислиха кое е най-важно наистина за тях.

В такава динамична и несигурна икономическа ситуация е голямо предимство да имаш различни умения и квалификации, така че умело да можеш да се нагаждаш към професионалната среда, както и да сменяш работа, при необходимост. Научихме се, че трябва да сме много гъвкави и адаптивни във всеки аспект от живота ни.

  • Разбира се, важно е и да сме запознати с финансовите продукти, които се предлагат от банкови и небанкови дружества. И когато решим да ползваме кредит, да изберем най-подходящия за нас. Трябва да се има предвид, че колкото по-дълъг е договорът за заем, толкова по-голямо е и оскъпяването по него. Но в крайна сметка най-важно е да съобразим вноските много внимателно с нашите финансови възможности, така че да си изплащаме кредита редовно и без забави. Трябва да си поддържаме чисто кредитното досие, защото то ще ни дава повече възможности за в бъдеще. Винаги когато са ни необходими спешно пари, можем да се обръщаме и към бързите кредити, при които одобрението е обикновено до минути и получавате сумата още същия ден. Те са по-гъвкави относно кредитоискателите си и тяхното финансово минало. Каквото и решение да взимате, е важно то да бъде добре обмислено и да имате финансови партньори, на които да може да разчитате. Финансовата грамотност е по-необходима от всякога сега и тя може да ни гарантира стабилно бъдеще и правилни решения в конкретната ситуация.

 

  • Може да се опитате да си намалите разходите, като предоговорите част от тях. Ако имате повече от един по-малки потребителски кредита може да ги предоговорите или да ги обедините в една по-ниска месечна вноска. Ако живеете под наем може да говорите с наемодателя си за намаляване на месечния наем, още повече, че в момента се наблюдава тенденция към падане на цените на наемите.

 

 

  • Откриването на спестовни планове също е добро и подходящо решение за много хора. Така може винаги да сте спокойни, че имате заделени средства, на сигурно място и може да разчитате на тях при необходимост.

 

  • Добра идея е да си направите равносметка на изминалата година, включително и бюджетно погледнато, и да си поставите нови конкретни финансови цели за 2021 и да ги следвате стриктно.

 

За финал, внимавайте много и със зачестилите напоследък финансови измами.

Грижете се както за физическото си здраве, така и за финансовото си такова!

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар