Смарт Блог

Категория Инвестиции

Финансовото състояние на българина в началото на 2021

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Ефектът от пандемията COVID-19 и наложените ограничителни мерки, доведоха до рязък спад в развитието на световните икономики.

Изпратихме 2020 година със значително свиване на икономическата активност, намалено производство, замразяване на дейността на цели сектори, фалирали бизнеси и такива, които са на ръба на съществуването, а това нямаше как да не се отрази и във висок ръст на безработица.

С настъпването на новата година всички си задаваме въпроса какво ни очаква сега. В следващата статия ще разгледаме прогнозите за финансовото състояние на българина през 2021 година.

 

Икономическото състояние на България в началото на 2021 година е резултат на настъпилите през 2020 кардинални промени в света, породени от пандемията от коронавирус. Нека си припомним как се развиха нещата.

 

Икономически промени през 2020

 

  • Срив на икономиката

С настъпването на  пандемията, траекторията на растеж на икономиката се обърна и настъпи рецесия. Данните показват, че през второто тримесечие на 2020 година брутният вътрешен продукт на страната ни е намалял с 8,6%, инвестициите са спаднали с близо 11% спрямо същия период на 2019, а  с 20% е спаднал износът, промишленото производство и продажбите на дребно.

 

  • Безработица  

По време на извънредното положение през пролетта, за по-малко от месец над 100 хиляди души останаха без работа, като основно ударът понесоха работещите в сферата на търговията, хотелите и ресторантите.
В началото на лятото, с отварянето на заведенията и разхлабването на мерките, започна плавно възстановяване, но въпреки това, към месец септември, наетите лица са с над 60 хиляди по-малко от миналата година.

 

  • Мерките

Основната антикризисна мярка, която правителството предприе, е тази за субсидиране на заетостта, позната като 60/40, за която бе предвиден бюджет от 1 млрд. лева. Въведоха се и редица банкови облекчения, като намаляване на лихвите по кредити и даването на възможност за разсрочване на кредитните задължения, като общият размер на разсрочените плащания е в размер на 9,1 млрд. лева.

 

 

Икономическо състояние на България в началото на 2021

 

Предвид невъзможността да се предвиди развитието на пандемията през настоящата година, е трудно да се направи дългосрочна прогноза за икономическото развитие на страната ни.

Специалистите смятат, че икономическото възстановяване през 2021 няма да успее да достигне, в рамките на годината, до предкризисните равнища. От месец юли през изминалата 2020 година се наблюдава постепенно възстановяване на производството, но връщането към растеж е все още далече. Въпреки това, според данни на БНБ, относно финансовото състояние на българите, пандемията не е разклатила драстично финансите на домакинствата, а на фона на кризата депозитите в банките бележат ръст от 8,5% за година.

Поради въведените банкови облекчения се наблюдава и повишаване на процента на взимания на кредити, като за пример, изтеглените към октомври 2020 година ипотечни кредити са с 11,9% повече от изтеглените към октомври предходната 2019. Поради несигурността в бъдещето, която кризата от пандемията донесе в живота на хората, все повече от тях взимат решението да закупят имот, инвестирайки собствени спестявания или възползвайки се от ипотечен кредит. Поради затегнатите от банките мерки за одобряване, при кандидатстване за кредит, много потребители се насочват към взимането на заем от небанкови финансови институции, които предлагат по-гъвкави условия за одобрение и предлагат бързи кредити, като кредит без доказване на доход, кредит без трудов договор, кредит без поръчител.

Друга тенденция, която се наблюдава, е промяната в потребителското поведение. Последните месеци то е концентрирано в по-голяма степен върху покупки на стоките от първа необходимост, като на заден план остават такива като дрехи, аксесоари, техника и други.

 

Влияние на пандемията от коронавирус върху различните сектори на икономиката

 

 

  • Туризъм

Туризмът беше един от най-добре развиващите се сектори в българската икономика. Поради благоприятното си географско местоположение, добре развитите зимни, летни и спа курорти за отдих, които са предпочитана дестинация, както за българи, така и за граждани на други държави, както и наличието на редица културни забележителности. След настъпването на пандемията, той се превърна в един от браншовете, отчитащи най-големи загуби. Поради страха от вируса, затрудненото пътуване, временното затваряне на курорти, хотели, ресторанти и питейни заведения, редица бизнеси в туристическия сектор замразиха дейността си, други фалираха, а хиляди хора, работещи в бранша останаха без работа.

 

  • Търговия и услуги

Двукратното затваряне на моловете в България - през пролетта и в края на годината, където се помещават стотици търговски обекти, а също и временното затваряне на фризьорски и козметични салони, доведе до много негативни последствия за работещите в бранша. Дори и в месеците на разхлабени мерки, те продължават да усещат последствията от кризата, поради промяната в потребителската нагласа на хората и чисто човешкия страх от вируса.

 

  • Транспорт

Друг сектор, понесъл много тежки поражения от кризата с пандемията, е транспорта, като най-дългосрочните щети са в авиацията, където се очаква евентуално възстановяване най-рано през 2024 година.

 

  • Пазарът на недвижими имоти

За разлика от повечето сектори в икономиката, които отчитат рязък спад в своето развитие, пазарът на продажба на недвижими имоти отбелязва  сравнителен ръст спрямо предходни години. Експертите отбелязват, че в третото тримесечие на 2020 година е отчетен ръст от 8,6% на пазара на продажба на имоти в страната, в сравнение със същия период в предходната година. Това до голяма степен се дължи на разсрочените условия за изплащане и понижението на лихвите  по кредити. Друг, определящ фактор във времената на финансова криза, е нуждата от сигурна инвестиция на финансовите средства, каквато е покупката на имот. Също така, все повече хора осъзнават нуждата от по-голямо жилище, поради наложилата се нужда от дистанционна работа и обучение от дома. Други, усетили липсата на паркове и градини, по време на първоначалното строго затваряне през пролетта на 2020 година, търсят къщи със собствен двор или вили за почивните дни, където да могат да прекарат повече време навън, сред природата, със своето семейство и близки.

 

  • Банков сектор

Данните показват, че въпреки кризата, банковата ни система продължава да изпълнява добре своите функции на посредник в подкрепа на икономиката. Един от главните инструменти е мораториумът върху плащанията по кредитите, в действие до 31 март 2021 година. Данните също показват, че депозитите в банките бележат ръст от 8,5% за година. Поради занижаването на лихвите, въпреки пандемията се отчита и значителен ръст на ипотечните кредити, като през миналата година 2020 е отчетен ръст от 12%.

 

Прогноза


Като цяло прогнозата за потребителското поведение през настоящата година е, че то ще бъде основно определено от страха за доходите и работните места.

Проучване показва, че все повече българи изпитват финансови затруднения, като едва една пета от тях смятат, че ще имат средства да посрещат всекидневните си нужди.  Според същото проучване, за момента склонността към харчене е балансирана, като 15% от хората смятат да спестяват, а 22% са с очакването да харчат повече за ежедневни нужди. Данните от анкетата показват тенденция за повишаване на ценовата чувствителност на потребителите, като 1/3 от участниците заявяват, че цената ще е решаващ фактор при избора им покупка.

 

 

Прогноза на Европейската комисия във връзка с икономическото развитие на България сочи, че икономиката на страната ще се върне до предкризисни нива през 2022 година, като предвижда ръст от 2,6% през 2021 и 3,7% през 2022.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар