Смарт Блог

Категория Инвестиции

Илон Мъск – най-богатият човек в историята

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Илон Мъск бе официално обявен за най-богатата личност в историята до сега. В следващата статия ще разкажем повече за този факт и пътя на забележителния му успех. Ще научите повече и за развитието на водещата компания за електромобили Tesla.

 

Илон Мъск, изпълнителният директор на Tesla, постигна за пореден път забележителен успех, след като списание Forbes го обяви вече и за най-богатата личност в историята. Акциите на компанията му рязко скочиха нагоре, след като през октомври месец американската компания Hertz, предоставяща автомобили под наем, официално обяви намерението си да купи 100 000 електрически коли (предимно Model 3). Bloomberg съобщи, че такова голямо еднократно закупуване на електромобили не е имало изобщо до сега. Доставката на поръчаните автомобили ще се извърши в рамките на 14 месеца и в последствие те ще бъдат отдавани под наем в Европа и САЩ.


Компанията Hertz допълни и че планират инвестиции в инфраструктурата за зареждане на електромобилите, както и в поддръжката им. Разбира се, тази новина предизвика веднага висок скок в стойността на акциите на Тесла. Само в рамките на един ден те отбелязаха ръст от 12,6%, повишавайки цената си с над 114 долара на акция, достигайки 1024,86 долара за брой. Като сравнение, от началото на тази година оценката на компанията за електрически коли е нараснала с една трета. И така за пръв път в историята си, общата пазарна капитализация на Tesla надскочи един трилион долара. Това присъединява компанията за електромобили към групата на останалите, преминали тази граница, сред които са:


•    Apple с 2,5 билиона долара
•    Microsoft с 2,3 билиона долара
•    Alphabet (компанията майка на Google) с 1,8 билиона долара
•    Amazon с 1,7 билиона долара 


Анализирайки и коментирайки, трябва да се отбележи, че компанията за електромобили Tesla успя да достигне значимата граница от един билион долара за период по-малък от 12 години. Facebook е единствената друга компания, която успява да надмине тази обща стойност за по-малък срок от 9 години. За да се направи по-добро сравнение, на Google й трябваха 15 години, за да получи тази оценка, на Amazon – 2, на Microsoft – малко над 33 години, а на Apple й бяха необходими 37.


И така с огромния скок на акциите на Тесла, личното богатство на Илон Мъск нарасна значително. Според списание Forbes веднага след този значителен и бърз ръст, притежаваните от него активи се оценяват на обща стойност 255,2 милиарда долара, което се смята за най-голямото лично състояние, регистрирано някога според индекса на Forbes. За сравнение, състоянието на Илон Мъск се изчислява като по-голямо от това на Лари Пейдж (съоснователят на Google и сред най-богатите хора на планетата, заемащ шеста позиция) и това на Марк Зукърбърг (класиран на седмо място в класацията) взети заедно.


Според Bloomberg пък богатството на Илон Мъск е още по-голямо и се оценява на 288,6 милиарда долара. Като според тях състоянието му само за един ден е нараснало с 36,2 милиарда долара. Милиардерът определено може да е благодарен за значителна част от състоянието си на Tesla и притежаваните от него 21%. Всичко започва, когато преди около две десетилетия Илон Мъск прави инвестиции в компанията за електромобили, като в последствие заема и длъжността изпълнителен директор. 


Илон Мъск е известен и с участието си в SpaceX, частната му космическа компания. Към февруари тази година, тя е оценявана на 74 милиарда долара. Като според списание Forbes стойността й вече е нараснала до близо 100 милиарда долара.

 

При всеки случай, Мъск категорично затвърди позицията си на най-богатата личност на планетата. Този септември той изпревари Джеф Безос, основателят на Amazon, чиито акции се понижиха. Двамата милиардери, които се конкурират и с космическите си проекти, вече имат разлика от близо 62 милиарда долара. Състоянието на Джеф Безос се оценява, според Forbes, на около 193 милиарда долара. В най-богатия период от живота си, богатството на Безос е достигало 222 милиарда долара, но разводът с предишната му съпруга намали значителна част от притежаваното от него състояние и пари.

 

Трябва да се отбележи и че Илон Мъск реализира най-бързото забогатяване в историята. Преди две години, неговите активи се оценяваха от списание Forbes на около 19,9 милиарда долара, което е реално под една десета от богатството, което той притежава днес. Определено може да се каже, че 2021 година е доста успешна за Мъск. През изминалата година Tesla успя да продаде 500 000 електрически коли, докато за тази година вече са продадени 627 000 електромобила. Планът е да се достигнат почти 1 милион продадени коли до края на 2021. През този октомври бе обявено и че Tesla Model 3 е най-продаваната електрическа кола за септември.

 

С интерес ще продължим да следим събитията около тази знаменателна личност, която със сигурност ще остане в световните регистри с проектите и бизнесите си.      

 

Във видеото по-долу може да научите и други любопитни факти за Илон Мъск – неговата изобретателност, гениалност, проекти и мечти, както и автобиографични данни:

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар