Смарт Блог

Категория История

История и същност на криптовалутите

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

В днешно време, живеейки в този изключително наситен информационен свят, който ни обгражда и все по-засилената дигитализация на всичко около нас, е препоръчително да имаме поне малко познания по така нашумялата тема напоследък – криптовалутите. В статията ще ти разкажем за тяхната история и какво точно представляват те. 

 

Какво представляват криптовалутите?


Криптовалутата е пълноценно средство за плащане, което служи за разплащане само във виртуалния свят. Още са наричани цифрови валути. Основен белег на независимостта им е това, че нито едно плащане не минава през посредник – банка или друга финансова институция. Различават се от физическите форми на валута, но изпълняват почти същите функции, като с тях могат да бъдат закупувани или продавани и физически стоки и услуги. В основата на криптовалутите е заложена блокчейн технологията, както и криптографията, която служи за отчетност на всички транзакции. Именно това я прави изключително трудна за фалшифициране. Сигурността на съхранението на данните е в пъти по-висока и надеждна от тази при нормалните валути. Интересен факт е също това, че криптовалутите са независими и не се издават или контролират от никоя централна власт. Това ги прави децентрализирани и трудно контролируеми. Управление все пак има, но то се осъществява посредством компютри, изцяло в онлайн пространството и също така чрез безплатен и общодостъпен софтуер. 


Начините за купуване на този тип валути са два – „копаене“ или закупуване на борсата. В началото, когато е било все още ново явление и тепърва е навлизало във финансовия свят, „копаенето“ е ставало чрез обикновени компютри, но към днешна дата, ако човек желае да „копае“ криптовалути, трябва да си закупи специална техника, чрез която да се сдобива с тях и най-важното – да се зареди с търпение, тъй като в тази дейност много рядко всичко става бързо. Другият вариант за придобиване на валути от този тип е да ги закупим на специализирана борса. Има много фирми, които поддържат голям брой валути и продават директно на потребителя. 

 

Появата на криптовалутите


Първата криптовалута се появява през 2008 година и се нарича „биткойн“. На 18.12.2008  се регистрира домейнът Bitcoin.org, като това поставя началото на възникването на този тип валута. Личността, която е създала този домейн, се казва Сатоши Накамото. В последствие се разбира, че това е по-скоро псевдоним и до ден днешен не се знае абсолютно нищо за лицето, което стои зад него. Месеци по-късно група, която използва името на Сатоши Накамото, обявява, че работи по създаването на нов вид електронни пари, които ще бъдат децентрализирани и така на 08.01.2009 г. е представена първата версия на софтуера на биткойна, съответно тогава и започва копаенето на блоковете. Друг доказателствен документ, който е публикуван през 2008 година е така наречената „бяла книга“, която обяснява подробно историята и същността на виртуалните валути и блокчейн технологията. Този документ е написан от Сатоши Накамото.


Фигурата на Сатоши Накамото е обвита в мистерия и до ден днешен не се знае нищо за лицето или лицата, които стоят зад това име. Възможна причина за това е, че въпросната личност не е търсила популярност при създаването на тази иновация. Тъй като със създадения през 2008 година биткойн се е целяло да се изобрети валута, която цели да избяга от централните власти и да е напълно самостоятелна, за да се постигне това и да се даде на потребителя пълна анонимност, дори създателите са решили да не се афишират. 


В днешно време, въпреки че пазарът на криптовалутите е сравнително млад, той не спира да набира все по-голяма популярност и е много адаптиран към реалния живот. Има създадени над 10 000 различни проекта, които имат различна стойност и различна функционалност, но основната идея е една и съща. 

 

Водещи валути на пазара 


Основните водещи валути към днешна дата на този пазар са: Биткойн (BTC) и Етериум (ETH). Също на предна позиция излиза и валутата Лайткойн (LTC). 

 

Биткойн (BTC)


Вече разказахме за създаването на биткойна, както и част от историята му. Като първа възникнала валута, той е най-популярен и доста утвърден в света на криптовалутите. Адаптацията му в реалния живот се развива все по-бързо. Пример за това е Република Ел Салвадор, която през 2021 година стана една от първите държави, които приеха биткойна като законно платежно средство. Това означава, че всички хора могат да пазаруват навсякъде с тази валута, също така и всички фирми могат да плащат на работниците си заплати с биткойн. Според много анализатори на този пазар, през 2022 година все повече държави ще последват примера на Ел Салвадор. 

 

Етериум (ETH)


Това е втората познаваема и масова валута, като самата криптовалута се казва ЕТЕР и е генерирана през платформата Етериум. Появява се през 2013 година и е предложена от Виталик Бутерин, който е програмист и тясно се занимава с изследването и същността на криптовалутите. Една от основните причини за създаване на тази валута е това, че някои професионалисти са осъзнали необходимостта от създаването на по-различен език за програмиране, наречен още „скриптов език“. Много изследователи твърдят, че въпреки че етериумът е много млада валута, в скоро време може да достигне биткойна по функционалност и надеждност, както и избираемост. 

 

Лайткойн (LTC) 


Лайткойнът функционира по подобие на биткойна, като тази валута е пусната за пръв път на 07.11.2011 г. от Чарлз Лий, който е бил служител в Google. Нарежда се сред най-известните и познаваеми валути в днешно време, като капитализацията й достига до 12,2 милиарда долара. 


Светът на криптовалутите може да бъде изключително интересен и вълнуващ, стига да се поинтересуваме малко повече от това как точно работи. Поради бързото набиране на популярност на дигиталните пари те са са все по-често предпочитан актив за инвестиция. Разказахме ти малка част от историята на едно от най-бързо набиращите популярност явления в днешно време, за да получиш повече информация, изгледай клипчето, от което ще научиш повече за блокчейн технологията, както и за криптовалутите: 

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар