Смарт Блог

Категория Инвестиции

Изненадай креативно с „пари в брой“

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

„Да си благодарен и да не го покажеш, е като да опаковаш подарък и да не го подариш“, казва Уилям Уорд, героят на Тери Пратчет от книгата му „Истината“. А истината, за това как да изненадате любим  човек по смислен и запомнящ се начин, като му направите подарък „пари в брой“, може да разберете от следващите редове. 

Определете колко пари можете да отделите за подарък

За да се чувствате комфортно и за да не нарушите финансовата си стабилност, първото, което трябва да направите е да определите колко пари ще отделите от бюджета си. Ако получавате висока заплата, помислете дали да не дадете малко повече. Ако сте затруднени да посрещнете собствените си финансови нужди, инвестирайте по-малко. Преди всичко, обърнете внимание на личния си месечен бюджет.

Оценете отношенията си с човека, на когото искате да направите подарък

Ако лицето, което искате да изненадате е близък приятел или член от семейството, добре е да го зарадвате с повече пари.  Ако, обаче, подаръкът е предназначен за ваш познат или колега, чиито очаквания ще бъдат по-малки, не е нужно да превишавате разхода, който действително бихте могли да си позволите. Дефинирайте взаимоотношенията си с конкретния човек и изберете разумната сума.

Преценете добре конкретния повод 

Стойността на вашия подарък, макар и не предметен, а във вид на пари в брой, зависи от естеството на повода. За по-специалните събития, като сватби и кръщенета  например, е прието  да бъде направен подарък, чиято стойност приблизително покрива разходите на домакина за един човек по време на съответния повод. В случай, че искате да допринесете за доброто настроение на двойката по време на медения им месец, не се колебайте - зарадвайте ги с по-щедър финансов подарък. Когато става въпрос за рождени или имени дни, не е необходимо да бъдете твърде разточителни, защото тези поводи се повтарят всяка година. Отделяйте по-големи суми за специалните поводи, които не са ежедневие.

Помислете за финансовото състояние на хората, които искате да зарадвате

Понякога хората преминават през трудни моменти и често се случва да изпитват финансови затруднения. Точно в такива ситуации, парите са един доста практичен подарък, който никой не би отказал. Напротив, те ще компенсират част от неотложните разходи или ще бъдат вложени във вещ, която е наистина необходима. Ако получателят на подаръка е във видимо тежко финансово състояние, подарете по-солидна сума пари, стига тя да е по джоба ви. 

Проверете възрастта на лицето, което ще изненадате

Една и съща сума пари може да се приеме по различен начин - в зависимост от възрастта на получателя ѝ. Ако решите да подарите пари на малко дете, например, не е необходимо да давате солидна сума, тъй като децата нямат ясно изградена представа за истинската стойност на парите. В случай, че става въпрос за по-голям човек, обаче подарената сума, зависи изцяло от вашата лична преценка и финансови възможности.

Вземете решение, под каква форма да поднесете своя подарък 

Внасянето на пари в магнитна карта или поставянето им в плик са най-често срещаните начини да подарите избраната от вас сума. Като допълнение към картата или плика с парите, бихте могли да добавите и персонализирано послание. Заложете на оригинален дизайн при избора на подаръчната карта или да украсете лично плика, в който подарявате парите, оставяйки своя творчески почерк. 

Изпратете пари онлайн

Ако нямате възможност да се срещнете лично с получателя на подаръка, тогава изпращането на пари онлайн е чудесна алтернатива. Може да преведете сумата чрез сайтове за онлайн банкиране или да използвате приложения, специално създадени, за извършване на бързи парични преводи.  Също така, ако искате да направите превода по уникален и запомнящ се начин, може да депозирате избраната сума в нечий iTunes или Google Play акаунт, така че получателят да може да си купува сам музиката и приложенията, които харесва.

Подарете чек

Ако се страхувате, че парите могат да не пристигнат при получателя, винаги може да напишете чек на лицето, което искате да зарадвате. Изборът на подарък под формата на чек, не крие никакви рискове, защото чековете се персонализират и могат да се анулират, в случай че бъдат изгубени.

Купете ваучер за подарък

Вместо да правите парични преводи онлайн или да подарите избраната сума в брой, можете да намерите магазин, който е често посещаван от получателя, и който предлага магнитни карти (ваучери) за подарък. Това е доста добра опция, защото този метод позволява, ваучерът да бъде използван, както в търговски обект, така и за онлайн пазаруване.

Изберете артистичен начин за поднасяне на подаръка

Може да поставите парите в кутия от шоколадови бонбони. Получателят ще си помисли, че просто получава стабилна доза въглехидрати. По този начин ще повишите ефекта на изненадата и със сигурност жестът ще бъде запомнен.

Ако вашият човек е ценител на хубавата пица, защо не пробвате да подредите в кръг, сумата, която сте избрали и да я поднесете в кутия от пица. Бъдете уверени, че апетитът на получателя ще се увеличи драстично при отварянето на подаръка.

Също така, доста интересен начин за поднасяне на подаръка е поставянето на пари в балон с хелий. При всички положения, този вариант е един от най-забавните за поднасяне на финансовата изненада.

В случай, че лицето, което желаете да зарадвате се интересува от изкуство, можете да заложите на подаряване на банкнотите под формата на оригами. Има различни техники за сгъване, с които имате възможност да създадете разнообразие от различни животни, цветя и други оригинални форми.

Друг артистичен начин за подаряване на „пари в брой“ е създаването на картичка, в която са залепени свещички, направени от банкноти.

Бутилка с парично послание, също гарантира, че получателят ще получи приятна изненада. Нестандартният избор е особено подходящ за двойките, които са решили да организират своята сватба на морето. Освен, че можете да демонстрирате оригиналност, бихте могли да добавите и своето лично послание. 

През последните години наблюдаваме, че поднасянето на пари като подарък се превръща в практика. Забързаното ежедневие и липсата на време, може би, са причините за тази тенденция. Подаряването на парична сума в брой ще ви спести време, дълго лутане и колебания по магазините. И най-важното – това е едно, наистина практично решение, което обаче, може да бъде емоционално поднесено, стига да вложите изобретателност и повече старание. В случай, че решите да използвате някоя от описаните по-горе идеи, вие ще докажете своето специално отношение и ще промените масовите представи и досегашното резервирано отношение към този жест.

Албена Петрова

Албена Петрова

Контент мениджър в НДА

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар