City Cash

Изворът на богатството на Ротшилд

Коментара
Споделяния

Ето какво ще ти разкрием в тази интересна статия:

  • Кой е изворът на богатството на фамилия Ротшилд?
  • Кой се смята за създателят на Международния валутен фонд?

 

Изворът на богатството на Ротшилд

Още от древността тайните организации и членуващите в тях династии са били неизменна част от човешката цивилизация. Те са причината за свалянето на владетели и преобразуването на държави. Оказвали са силно влияние върху писатели и художници, като са променяли представите им за света и Бога. Каква е тайната на вечната им притегателна сила и защо богатите и влиятелни фамилии винаги са привличали любителите на световната конспирация, предстои да разберем в следващите редове. 

Фамилията Ротшилд – еталон за власт, влияние и много пари

В своята книга „История на евреите“ британският историк Пол Джонсън пише следното: „Ротшилд са неуловими. Няма нито една книга написана за тях, която едновременно да разкрива факти и те да са точни.“ Подробни и пълни данни за живота на най-влиятелната банкерска фамилия и до ден днешен не съществуват. Действията на тази богата династия се пазят в дълбока тайна. Митологията стига до там, че днес, на известната фамилия Ротшилд се приписва създаването на Новия световен ред и Международния валутен фонд. Може би именно това обяснява, защо кланът Ротшилд продължава да буди интереса на читателите на световните конспиративни теории.

Основател на династията на банкерите е Майер Ротшилд. Той е роден през 1743 г. във Франкфурт на Майн /Германия/. Като малък бил изпратен да учи за равин, но поради ранната смърт на родителите му бил принуден да прекъсне обучението си и да стане чирак в банкова къща в Хановер, където подробно изучил същността на финансите и финансовите сделки. Не след дълго той се завърнал в гетото на Франкфурт, където стартирал собствен бизнес със стари монети. По това време колекционирането на стари монети било присъщо за високопоставените личности не само в Германия, но и в цяла Европа. След като осъзнава това, Майер изработва свой собствен нумизматичен каталог и започва да го изпраща на известни обществени личности и местни принцове. Тези негови действия са увенчани с успех. Бизнесът с монети бързо процъфтява. Благодарение на добрите си маниери Майер печели доверието на принца на Хесен – Касел Вилхелм IX, който става негов редовен клиент. Това са първите стъпки на Майер Ротшилд, с които въвежда практика семейството да прави сделки само с кралски особи.

През 1785 г. бащата на принц Вилхелм IX умира и му оставя в наследство огромно богатство и много на брой титли. Прозорливият Ротшилд успял умело да се възползва от нумизматичната слабост на заможния принц и започнал все по-често да ходи в двореца, за да му предлага интересни стари монети на ниски и приемливи цени. Този тактически ход на Ротшилд сближава още повече младия принц и еврейския банкер. Ето защо, когато през 1806 г., Наполеоновите войски влизат в Германия, принцът предоставя за пазене важни документи, архиви, бижута и близо три милиона долара на Майер Ротшилд.

Тук е моментът да обърнем внимание на източника на огромните доходи на хесенския принц. Младият владетел обръщал особено внимание на войската си, не само по отношение на военното обучение, но и на нейната визия и облекло. Униформите и мунициите на неговите войници са били едни от най-забележителните по онова време. Тъй като войските на Вилхелм IX са били едни от най-опитните, много държави предпочитали да ги наемат, вместо да използват собствените си военни части. За всеки убит войник хеският владетел получавал големи обезщетения, които влизали в допълнение на наследствената маса, оставена от баща му, и които са го направили най-богатия владетел в Европа по онова време.

Става ясно, че богатството на Вилхелм IX не е спечелено по почтен начин. Основен поток на доходите били парите, които Англия е плащала за използването на хеските войници, за да пазят реда в колониите и за потушаването на Американската революция. Погледнато от морална гледна точка, тези пари са принадлежали на войниците, които са давали под наем живота си в името на младия принц. За съжаление обаче, всички обезщетения отивали в полза на Вилхелм IX, а не след дълго и на Майер Ротшилд, който става негов представител, по събиране на вземанията му от различни страни. Задълженията на другите държави и крале към Вилхелм IX били огромни. За да помогнат на принца да събере своите дългове, синовете на Майер се пръскат по различни точки на света. 

Третият син на старият Ротшилд – Натан Майер Ротшилд  /1777-1836/, се установява в Лондон. Всички авоари на младия принц Вилхелм IX били концентрирани там. Англия заплащала на Ротшилд големи месечни дивиденти върху направените от принца капиталовложения. В допълнение на това, историята разказва, че между Ротшилд и Вилхелм IX имало сключен договор, по силата на който фамилия Ротшилд получавала известна част от всички събрани задължения. 

Лондонският клон под ръководството на Натан Ротшилд  бил най-успешният във финансовите операции и сделки. И това не е случайно. Натан Ротшилд бил безскрупулен и арогантен. За него британският политик Бенджамин Дизраели казва: „Той беше господарят и учителят на световните борси и следователно господарят и учителят на всичко останало“. Успехът му се дължал главно на секретността и упоритостта, с които е работил. Когато неговият най-малък син го попитал колко различни нации има по света, Натан му отговорил следното: „Само две са тези, за които трябва да мислиш – „еврейското семейство и след това са другите“. Това разбиране за света, предавано между поколенията било продиктувано от принципите на управление, които старият евреин Майер установил. Завещанието, което той оставил на синовете си било стриктно спазвано, без да се допускат никакви отклонения и промени. Тук ще се спрем само на някои от тях:

  1. Родът се управлявал от най-стария мъж в семейството, като това не изключвало възможността да стане управител и най-способният. Това изменение било възможно само по пътя на избора от всички членове.
  2. За да се запази богатството на фамилията, бракосъчетанието между братовчеди в клана Ротшилд било позволено. Биологическата последица от тези еднокръвни бракове се изразявала в ниска раждаемост и умствено недоразвити деца.
  3. Всички наследници и поколения били длъжни да се придържат към еврейската вяра.

Това са само малка част от правилата за управление на семейство Ротшилд. По всичко личи, че основателят на династията имал за цел, чрез мъжките си наследници, да установи властта на една единна и тайнствена еврейска общност. Завещанието му и до ден днешен е валидно не само за семейство Ротшилд, но и за всички евреи по света. Фамилията Ротшилд се смята за царската династия на евреите и то с пълно право. Никой не е помагал на еврейската раса толкова, колкото те. Ротшилд са обръщали голямо внимание на възпитанието, образованието и религията на младите поколения. Те са заемали важна роля не само във финансовия свят, но и в света на политиката. Те са финансовите и политически господари на света. 

Албена Петрова

Албена Петрова

Контент мениджър в НДА

Препоръчани постове

Лихвата – същност и зараждане. Видове лихва

Инвестиции / юни 2020

Изворът на богатството на Ротшилд

История / юни 2020

Негово величество КРЕДИТЪТ

История / май 2020

Изненадай креативно с „пари в брой“

Инвестиции / април 2020

Дайте кредит на капитала

Инвестиции / март 2020

На една крачка от златото и бързите пари

Инвестиции / февруари 2020

Испания не се учи от кредитните си грешки – масовите фалити при Карл V

История / януари 2020

Злощастният кредитен експеримент на Taula de Canvi

История / декември 2019

Трапезитите – първите банкери и кредитни манипулатори

История / ноември 2019

Древен Египет и първата държавна банка в историята

История / ноември 2019

Кой печели и кой губи при спукването на имотен балон

Инвестиции / октомври 2019

Как се надува имотен балон в няколко лесни стъпки

Инвестиции / октомври 2019

Създателят на съвременната логистика

История / септември 2019

Стратегии за рефинансиране на кредит

Инвестиции / август 2019

Какво представлява рефинансирането на кредит

Инвестиции / август 2019

Datto - Пазителят на данните

История / август 2019

Джон Лоу - Кредитният вълшебник на Франция?

История / юли 2019

Анатомия на кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Какво представлява кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Кредитната криза от 1772 г.

История / юни 2019

Крахът на Банката на Амстердам

История / юни 2019

Кредитните фалити на българската икономика

Инвестиции / май 2019

Банката на Медичите – крахът на кредиторите на Ренесанса

История / април 2019

Какво е кредитната карта?

Инвестиции / март 2019

Какви са лихвените проценти по кредитите

Инвестиции / март 2019

Съществуващите видове кредити

Инвестиции / март 2019
Въведи коментар

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.