Смарт Блог

Категория Инвестиции

Как да не похарчим много за мечтаната почивка?

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Със затоплянето на времето и все по-слънчевите дни, всички започваме да си мечтаем и плануваме дългоочакваната лятна почивка. В следващата статия ще научиш полезни и практични съвети как да си позволиш желаната ваканция без да похарчиш много пари и в рамките на разумен бюджет.


Финансовите експерти винаги ни съветват да имаме месечен и годишен бюджет, който стриктно да следваме, както и да отделяме част от приходите си редовно, за да имаме винаги спестени средства. Когато решите да спестявате е важно да сте целеустремени и постоянни. За да ви е по-мотивиращо и лесно, може да си поставите конкретна цел. Мислете постоянно за нея и така самото отделяне на средства на месечна база няма да ви тежи толкова, знаейки за какво пестите и каква радост ще изпитате на финала, постигайки желанието си. Особено и ако това е една прекрасна морска почивка с любимите хора. Постоянно мислейки за тази цел, ще ви е и по-трудно да се изкушите да харчите пари за други неща, които не са ви толкова наложителни или дори реално нямате нужда от тях.

 

Всеки си мечтае за хубава почивка, в която да избяга от ежедневния стрес и рутина, релаксирайки, зареждайки се с нова сила и енергия, позитивност и нови цели. Но понякога и липсата на необходимите пари за тази така жадувана ваканция може да ни създаде допълнителни негативни мисли и разочарование. Затова важно перо в бюджета ни трябва да е и фонд почивки. Но както знаем, пестенето на практика невинаги се случва толкова лесно. Когато дойде времето за плануваната ни почивка има някои съвети и правила, които ако спазваме, ще успеем да спестим немалко средства от ваканцията си и пак да си изкараме много добре.

 


Как да си позволим мечтаната лятна ваканция без да похарчим много пари?

 

Тур операторите акцентират, че за бюджетната почивка е важен практичния избор на хотел, както и внимателното плануване на всяко забавления и занимание извън хотелския комплекс. Те препоръчват ранните записвания и резервации, защото така може да спестим до два пъти от крайната сума. Съветват да се избират оферти с пълен или полупансион, защото извън избрания хотел, обедите и вечерите обикновено излизат доста по-скъпо. Дори и да не сте платили за храна, повечето хотели пак предоставят отстъпка на клиентите си, която може да е от 10 до 30 %. Важно е и предварително да се уточните как стоят нещата с паркирането, обикновено паркингите в курортите се плащат допълнително и не са много евтини. Най-добре е да се договорите с хотела от самото начало за включено паркомясто.

 

Като, разбира се, е добре да си направите по-обстойно проучване на всички оферти и да изберете най-подходящата и изгодна за вас. А не да изберете първата, на която попаднете. Добре е да започнете с планирането на ваканцията си достатъчно по-отрано, така ще имате и по-голям избор и няма да сте притиснати от времето или оферти в последната минута.

 


Относно забавленията може да наблегнете на разходки, дълъг плаж, почивка край басейна, ако с такъв разполага хотелът, в който сте отседнали. Игри и разговори с близките ви, не е задължително да харчите пари за допълнителни забавления, ако нямате достатъчен бюджет. Все пак на морето сте, за да се радвате на плажа, брега, слънчевите лъчи, морския бриз и чист въздух. Възползвайте се активно от всички услуги на хотела, които са включени в офертата. Ако решите да посещавате заведения и ресторанти е добре също да си направите местно проучване, за да не се изненадвате от цените и сметките, отивайки директно на място.

 

Разбира се, винаги вариант е и да си наемете апартамент с кухня, вила или бунгало и сами да си готвите, което би ви спестило значителни средства. Колкото повече хора сте това би ви спестило още пари, като групите ползват и допълнителни отстъпки. Туристическите агенции също дават значителни групови отстъпки. Ако пътувате с автомобил може да се съберете повече приятели и така ще си разделите разходите за гориво, а и ще ви е още по-весело. Ще може попътно да спирате и за почивки, да разглеждате места и забележителности, на които не сте били преди. Даже може предварително да си начертаете точен маршрут, по който да минете, така че да извлечете максимума от пътуването.

 

Като си наемете заедно вила, ще разполагате и с всичко необходимо за готвене, както и приятна веранда, двор, където да се радвате на почивката си заедно, без да ви се налага да ходите по ресторанти и заведения, а това ще ви спести доста пари. Като изкарването ви ще бъде също толкова весело, даже ще може да си правите и собствени партита.

 

Друг важен съвет е предварително да купите всичко необходимо за почивката си, като примерно бански, лосиони, плажно мляко, очила, шапки и всякакви други артикули, които биха ви трябвали по време на ваканцията. Знаете, че винаги по курортите стоките са с по-голяма надценка, така че избягвайте да пазарувате там. Ако сте се подготвили с всичко предварително това ще ви спести средства, които ще може да отделите за други забавления.

 

Ако решите да почивате в къмпинг, това също ще ви излезне доста по-бюджетно от резервация в хотел, като много къмпинги предлагат и всичките необходими удобства за един приятен престой и почивка.

 

Разбира се, винаги може да сравните и оферти за почивка в България и чужбина, като трябва да вземете под внимание и сегашната пандемична обстановка, да се запознаете предварително с всички изисквания, както и да вземете предвид всички разходи за PCR тестове и други необходими документи, за да преминавате граници и почивате в чужбина.

 

Винаги, ако не ви достигат средства може да изтеглите и бърз кредит, с който да си осигурите липсващата сума пари за така жадуваната почивка. Но е важно винаги да сте наясно с финансовото си моментно положение, възможности и бъдещи планове, и да взимате разумни и информирани решения.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар