Смарт Блог

Категория Инвестиции

Как да пътуваме бюджетно из Европа?

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Ходи ти се на почивка? Колебаеш се между България и някоя европейска дестинация? В статията по-долу ще се запознаеш с някои полезни начини как да спестиш пари, докато си на почивка из Европа.


С наближаването на лятото, всички започваме да си мечтаем за почивка, пътувания и дори по-далечни пътешествия. Още повече предвид и изминалата доста по-ограничаваща ни година, в която пътуванията и особено тези в чужбина бяха доста по-трудни за реализиране. Към днешна дата, като че ли вече свикнахме с така наречената „нова реалност“ и съпътстващите мерки, и се чувстваме готови отново да се посветим на ваканции и до по-отдалечени, екзотични места. Европа си остава предпочитана дестинация за много хора, като доста от по-близките държави предлагат и почивки с не толкова големи бюджети и се считат за по-лесно достъпни.

 

Ще разгледаме различни начини как можем да спестим пари, докато пътешестваме из Европа. Със сигурност ще са ви доста полезни, особено, ако разполагате и с по-ограничен бюджет, а ви се иска да извлечете максимума от пътуването си.

 

•    Основен съвет е да пътуваме само с ръчен багаж

 

По-голямата част от нискобюджетните авиолинии имат допълнителни такси за чекирания багаж, като понякога тази такса дори може да надвишава цената на самия самолетен билет. Затова е препоръчително да се опитате да съберете багажа си в малък куфар, който да носите със себе си, така че да спестите от други таксувания. Също така е добре предварително да проверите дали авиолинията, с която ще летите изисква да е разпечатана бордната ви карта, защото може и да ви таксува, ако го направите на място на летището.

 

•    Добра идея е да си направим кредитна карта за пътуване

 

Полезно е да си извадим кредитна карта, с която да можем да пътуваме свободно по света и да я използваме навсякъде, без да ни таксуват за трансакции в чужбина и при смяна на валутата.

 

•    Трябва да избягваме да обменяме пари на летищата

 

Обменянето на пари на летището може да ни струва доста, заради високите комисиони. Препоръчително е да имаме пари в брой или да изтеглим от банкомат, в банка или в хотела ни. Като е добре предварително да сме запознати и с всички такси при теглене от банкомати в чужбина, за да не сте неприятно изненадани в последствие.

 

•    Внимателно планирайте къде ще отседнете

 

Преди пътуването е добре да проучите какви са ви възможностите за настаняване и отсядане по време на почивката ви. Не е задължително хостелът да ви излезне най-евтино. Понякога има добри оферти и от по-нискобюджетни хотели и то с включена закуска, както и е желателно да сравните цените през Airbnb стая за гости. Ако решите да нощувате в хостел, погледнете внимателно какво включва цената. Не всички хостели предлагат безплатни кърпи и душове, шкафчета за ценности или пък закуска.

 

•    Купете си билети за забележителностите предварително

 

Може да спестите доста пари, ако предварително набележите забележителностите и атракциите, които искате да посетите и си купите билетите онлайн по-рано. Така ще си спестите и от излишното чакане по опашките на касите. 

 

•    Може да планирате безплатни посещения

 

Винаги имате възможността при добро планиране да разгледате част от набелязаните забележителности и атракции без да плащате вход. Трябва да проверите кога има безплатни посещения и при какви условия, но имайте предвид, че в такива дни и часове обикновено и посетителите са доста повече, за да се възползват от свободния вход.

 

•    Пригответе си офлайн карти

 

Добре е предварително да си изтеглите офлайн карти, с които да може спокойно да се разхождате и обикаляте, без да ви е необходим постоянен достъп до Google Maps. Много зависи, разбира се, и от тарифния ви план и включения интернет в него, но за да не ви се налага да плащате допълнително за достъп до интернет е препоръчително да се подготвите предварително. Разбира се, винаги вариант е да ползвате и хартиена карта. Може да изберете най-удобния за вас вариант.

 

•    Разхождайте се и ходете повече пеша

 

Колкото по-малко средства давате за транспорт, толкова повече пари ще ви останат за други удоволствия по време на почивката. В много от европейските столици, може да разгледате повечето туристически забележителности, разхождайки се из центъра на града, без да ви се налага да ползвате какъвто и да е транспорт. Много от красотата на Европа може да я видите из централните части на Лондон, Брюксел или Париж. Така ще имате възможността да се потопите напълно и в местния дух и култура, как живеят хората, как се забавляват, ще се запознаете с местната архитектура и кухня.

 

 


•    Посещавайте заведенията, в които се хранят местните

 

Обикновено заведенията и ресторантите на по-централни места и в близост до забележителности са значително по-скъпи. Замислете се за кафенетата при Айфеловата кула в Париж, за красивите катедрали, статуи и паметници в Рим и близките примамващи ресторанти и пицарии, известни с вкусната италианска кухня. Може и да се изкушите да седнете в някое от тези заведения, особено и ако сте по-гладни, но трябва да сте подготвени за сметката на финала. Като алтернатива може да се разходите през няколко пресечки, може да попитате и местните къде обичат да излизат и да се хранят. Така със сигурност ще намерите и по-бюджетни заведения, които да посещавате и пак да се насладите на местните традиционни ястия. Добре е да знаете къде може да получите всичко, което желаете по време на почивката си и на по-ниски цени.

 

•    Купете си туристически карти

 

Ако сте решили да обиколите  околностите и интересните места в близост до града, в който сте отседнали, е добре да помислите за карта за градския транспорт, която ще ви даде възможност да пътувате с автобус или влак на по-добри цени. Например, с карта за градския транспорт за трите зони в Берлин, може да пътувате и до съседните градове, например Потсдам. Винаги вариант е да проверите цените и за rent a car, което ви дава повече свобода при обиколките. А много хора, като цяло предпочитат изцяло да пътуват с личните си автомобили  и да си правят така европейски пътешествия.

 

Добре е винаги да сте си изготвили предварителен бюджет за пътуването, за да не влизате в преразходи, като при необходимост може да изтеглите и кредит за почивка, с който да си осигурите дългоочакваната ваканция и пътешествие за вас и вашите близки.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар