Смарт Блог

Категория Инвестиции

Как да се научим да бюджетираме и да се справяме при непредвидени финансови трудности

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

В тази статия ще разгледаме темата за парите, как да бюджетираме и приоритизираме разходите си, какво съветват известни и успели предприемачи и финансови експерти, ще разберете и:

  • Какво представлява правилото за бюджетиране 50/20/30?
  • Какво съветва един от най-богатите и успели хора в света Уорън Бъфет?
  • Кои са 5-те стъпки според MarketWatch, с които може да постигнете добре воден месечен бюджет и финансова хармония?

 

Темата за парите е винаги актуална и модерна. Винаги има какво да се дискутира, споделя, съветва, да се изказват различни мнения и виждания. Особено и в сегашната ситуация вследствие на пандемията COVID-19, все по-често се говори за бюджетиране, за приоритизиране на разходите, как да се научим да пестим пари и как да се справяме при непредвидени финансови трудности. Често четем какво ни съветват финансовите експерти, успели предприемачи, популярни знаменитости. Всеки преминава през върхове и спадове във финансовия си свят, но и всеки винаги търси правилния път към финансовия възход, финансово обезпечение и спокойствие. И често най-ценните и добри уроци ги получаваме сами, взимайки различни финансови решения и виждайки резултата от тях.

 

Какво мислят известни и успели личности за парите и какво съветват

  

Ето и някои интересни размисли по темата на богати и популярни личности:

„По-голямата част от поведението ни е навик, а казват, че оковите на навика са прекалено леки, за да бъдат усетени, докато не станат прекалено тежки, за да бъдат счупени… Мисля, че най-голямата грешка е да не изграждаме финансови навици отрано. Внимавай какви ще бъдат те, работи над тези, които ще ти осигурят стабилни парични средства и “счупи оковите” на тези, които ти влияят лошо.”

„Някой в този момент седи на сянка под дърво, защото друг го е засял там преди време.”  

                                                                          Уорън Бъфет, инвеститор и бизнесмен

 

Уорън Бъфет е един от най-богатите хора в света, един от най-успешните инвеститори в наши дни. Той смята, че на парите трябва да се гледа в дългосрочен план, стремейки се към финансова независимост и добри финансови възможности в бъдещи перспективи. Дългосрочната визия е водеща при всичките му инвестиции. Според него трябва да се инвестира с хоризонт от няколко десетилетия, вместо да се разчита на моменти на нестабилност на пазарите и икономически кризи. Уорън Бъфет вярва, че на парите трябва да се гледа като на дългосрочна игра.

Уорън Бъфет е известен и с хумористичните си коментари и мъдри съвети относно парите. Той неслучайно бе избран и от GOBankingRates и Ally Bank сред финалистите в класацията "Best Money Expert" за 2015 г.

Уорън Бъфет съветва и във формирането на здравословни парични навици и всеки от рано трябва да се научи да пести, защото според него спестовността е навик.

Друг негов съвет, в интервю пред CNBC, е да инвестираш в себе си: „Вие сте най-големият си актив. Всичко, което правите, за да подобрите способностите си и да станете по-ценен, ще се изплати с времето поне десеторно. Освен това, за разлика от друга инвестиция, тази никой не може нито да я обложи, нито да ви я отнеме.“

Също така, част от това да инвестираш в себе си, е да учиш как да управляваш парите по-добре, правилно и ефективно. Основният риск се крие в това да не знаеш и да не си уверен точно какво правиш. Или с други думи – „Лягай в леглото вечер по-умен, отколкото си се събудил сутринта.“, казва Чарли Мънгър, партньорът на Уорън Бъфет.

Другото му основно виждане е че трябва да се отделят средства и за благотворителност. Според Уорън Бъфет, ако сме от този 1% щастливи хора, сме длъжни да мислим и за останалите 99%. Като през 2015 година той е дарил 2,8 млрд. долара в акции на Berkshire Hathaway за 5 благотворителни инициативи. Заедно с Бил Гейтс са създатели на движението The Giving Pledge, където 130 милиардери са поели ангажимент да дарят по-голямата част от състоянията си. Според Уорън Бъфет дори и човек да не е милиардер, пак може да отделя средства, с които да се опита да подобри живота на другите.

Дейв Рамзи, известен финансов консултант, дава също практични и ценни съвети, свързани с това, че трябва да се научим да имаме контрол над парите си, вместо да се чудим къде са отишли. Важно е да си правим месечен бюджет, в който да разпределяме средствата си по разходи и отделни пера (пари за храна, сметки, вноски по кредити, ипотека, домашни и семейни нужди, и т.н.), както и да спестяваме и да внимаваме с дълговете.

 „Капанът в живота на повечето хора е липсата на идеята къде искат да стигнат. Те дори не знаят дали са се запътили натам... Това се нарича да се държиш като дете. Възрастните изграждат план и следват точките му. Децата правят това, което им се хареса. Ето затова трябва да си изградиш план, отнесен към финансите ти.”, споделя също така Дейв Рамзи.

В заключение можем да анализираме 5 стъпки, към които ако се придържате според  MarketWatch, може да постигнете финансова независимост и балансиран семеен бюджет:

  • Първата стъпка е да проследявате внимателно разходите и парите си, за да знаете реално колко и за какво харчите, защото често се оказва, че реалността е по-различна от това какво си мислим за паричните ни потоци и къде в действителност ни отиват парите.
  • Втората стъпка е да намалите разходите си. След като вече сте си направили бюджет и имате разписани отделните пера, може да започнете с оптимизирането на разходите си и да видите от кои неща може да спестите и да се опитате да предоговорите такси, вноски, наеми, лихвени проценти по кредити, кредитни карти. Добре е да се опитате да минимизирате всякакви ненужни разходи. Рефинансирането на няколко задължения и обединяването им в една обща по-ниска месечна вноска също е добра идея. 
  • Третата стъпка е да си зададете финансови цели, които са важни и приоритетни за вас и да ги следвате. Може да е покупка на имот, нова кола, ремонт, почивка, пътуване в чужбина, и други важни за вас планове, за които ви трябват повече парични средства. Като много важно е да имате и т. нар. фонд за спешни случаи. Препоръчително е всеки да има спестявания, които да му стигнат за период от 3 до 6 месеца. Хубаво е винаги да имате заделени пари, за ваше спокойствие, с които да си помогнете при непредвидени разходи, загуба на работа. И сегашната ситуация, настъпилата криза в резултат на пандемията от коронавирус, е доказателство за това.
  •  Четвъртата стъпка е всеки да си намери най-подходящия за него метод на бюджетиране, който да отговаря на индивидуалните му финансови нужди и според водения начин на живот и приоритети. Препоръчван метод е Правилото 50/20/30:

         - 50% от месечния бюджет да се отделят за фиксираните месечни разходи;

         - 20% да се отделят за поставените финансови цели;

         - 30% за променливите/непредвидените разходи.

  •  Петата стъпка е периодична проверка на метода за бюджетиране. Добре е от време на време да си преглеждате водения месечен бюджет и да видите дали няма нужда от някакви промени, за да работи още по-добре. Дали не изникват нови разходи, които е добре да вкарате, и т.н.

Воденето на бюджет е отражение на финансовия ни живот и може много да улесни ежедневието ни и да ни помогне да постигнем всичките си финансови цели и бъдещи планове.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар