Смарт Блог

Категория Инвестиции

Как писателите управляват парите си?

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Много обсъждана тема сред финансовите среди, а и не само, е бюджетирането. Aко искаме да бъдем успешни, както в работата си, така и в личния живот, ние трябва да умеем да управляваме парите си по такъв начин, чрез който те самите да работят за нас.  В тази статия ще се запознаем с професията писател и как хората, занимаващи се с тази дейност, управляват финансите си, разпределят ги и колко печелят най-добре платените писатели в световен мащаб. 


Писателят създава писмени произведения, които могат да бъдат художествени, специализирани, документални или други. Това е творческа професия, с която много хора биха се занимавали и смятат, че имат талант, но същевременно се чувстват неуверени в това колко финансови средства биха изкарвали. Интересно е да се проследи колко пари печели един писател и как той успява да управлява финансовия си бюджет, така че да има възможността да издава още книги, но и да води спокоен живот. Като разбира се, познаваме и много световноизвестни писатели, спечелили милиони с творбите си.


Бюджетирането – пътят към подредеността!

 

Ще започнем с най-лесния похват, който един писател може да приложи при управлението на собствените си пари и финанси. Това е воденето на личен бюджет. Всеки намира свой индивидуален удобен начин да следи месечните си приходи и разходи, като например изготвянето на бюджетна таблица, използването на дадено готово приложение или дори следенето на банковите извлечения. Най-простите „трикове“, които се използват, са всекидневното записване на всички разходи, регулярното обновяване на приходите и също създаването на план за месечните сметки, които да се отделят още при постъплението на даден доход. Много професионалисти съветват всеки писател, който не е обвързан с някое издателство и работи на свободна практика, да започне да си изгражда тези навици от рано, за да може да управлява правилно финансите си. За да се поддържа нормален месечен доход професионалистите съветват писателите, които са в началото на кариерата си и не са утвърдени до толкова, че да получават достатъчно пари за извършената от тях работа,  да се ориентират към професии, които може да вършат паралелно с писателската си работа и от тях да получават сигурни доходи - месечна или почасова заплата. По този начин ще успеят да водят спокоен живот, който няма да пречи на креативността в творческата им дейност. 


Винаги ще е от полза на всеки професионалист да състави  свой бюджет, който да му помогне да управлява финансите си, за да има възможността да достигне по-лесно целите, които си е поставил. 


Как писателите управляват парите си?


Едни от най-известните и четени писатели препоръчват на всички начинаещи и любители в тази професия да предприемат колкото се може по-рано тези две стъпки:


•    създаване на спестовна сметка;
•    разумно разпределяне на финансите.


Джоан Роулинг се превръща в една от най-добре платените писателки след написването на всички книги от поредицата за Хари Потър. През 2017 година списание Forbes оценява състоянието й на около 650 милиона долара. Докато живее на социални помощи, отглеждайки сама своето малко дете, Джоан Роулинг написва първата книга от световноизвестната поредица. След година, през 1996 издателство Блумсъри решава да я публикува и от там започва нейният успех. Днес, станалата вече световноизвестна писателка подчертава, че едно от най-важните неща при управлението на финансите е разумното им разпределяне. 


Друг съвет, който писателката прилага, при управление на финансите си, е това, че всеки човек трябва да има спестовна сметка, колкото се може по-рано, за да осигури спокойствието си за в бъдеще. 


Никой не е осигурен напълно. Винаги може да се случи нещо, което да ни изненада и да ни постави в неудобна ситуация. Именно поради тази причина трябва да успеем да изградим фонд за спешни случаи, който може да помогне по време на финансова криза. 


Още един похват, който писателите използват за управление на парите си, е създаването на сайтове, както и на рекламни продукти, които са свързани с техни произведения. Това им носи допълнителен доход. Едно такова иновативно решение е създаването от Джоан Роулинг на нейния сайт и компания – Pottermore. Той й донася приходи от около 19 милиона долара.


Доста често голяма полза оказва и тегленето на кредит. Този тип доход улеснява значително живота ни в момент на затруднение. Когато изтеглите заем, всички професионалисти съветват да бъде добавена месечната вноска към бюджета или софтуера, който използвате. По този начин ще имате пари, за да вложите някаква сума в работата и бизнеса си, но и ще съставите план как да успеете да възстановите парите по тегления кредит без да изпитате затруднения. 


Колко печелят най-добре платените писатели в световен мащаб? 


Статистика към 2019 година определя, че най-добре платените писатели в световен мащаб са както следва: 


На първо място се нарежда писателката Дж. К. Роулинг, която има спечелени 92 милиона долара от писателската си кариера, както и от права върху филмирането и поставянето на пиеси, базирани на нейните книги, от собствения й сайт, както и от различни рекламни продукти. 


Следващ в класацията се нарежда Джеймс Патерсън. Той е автор на трилъри и детективски романи, като печалбата му се определя за 70 милиона долара. Той успява да запази позицията си на най-богатия американски писател с богатство от около 800 млн. долара.


Мишел Обама също се нарежда сред известните имена, които се занимават с писателска дейност. Нейното богатство възлиза на 36 милиона долара. 


Джеф Кини и Стивън Кинг са на следващо място в класацията, като приходите им са от 15 до 20 милиона долара. 


Всички тези писатели печелят милиони долари от книгите си. Те се радват на голям напредък от традиционните издателски компании, които им позволяват да се издържат от художествена литература. 


От друга страна, много писатели на фантастика изкарват прехраната си с писане на пълен работен ден, като самостоятелно издават електронни книги и ги продават директно на читателите.

 

А във видеото по-долу ще научите няколко съвета за това как да управляваме парите си от Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат Татко, Беден татко“. 


 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар