Смарт Блог

Категория История

Как управлява парите си Илон Мъск?

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Напоследък все по-често в медиите се споменава и коментира името на милиардера и бизнес магнат Илон Мъск. Искаш ли и ти да научиш повече за него и неговите бизнес проекти:

 

  • За компаниите SpaceX и Tesla?
  • Как печели и управлява парите си?
  • За какво ги харчи?
  • Кои благотворителни каузи подкрепя?

 

Илон Мъск е 49 годишен, канадско-американски милиардер и бизнес магнат, инвеститор и предприемач, инженер и изобретател. Роден е в Претория, Република Южна Африка. Той е основател на компанията SpaceX, както е и сред основателите на Tesla Motors и PayPal. Все компании, които го направиха световно известен, донесоха му много пари и трайно промениха развитието на няколко индустрии. Компанията PayPal впоследствие е продадена през 2002 година за 1.5 милиарда долара, а делът на Илон Мъск от нея се равнява на 180 милиона. Днес Илон Мъск е главен изпълнителен директор и главен технически директор на SpaceX, главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla и член на Съвета на директорите на компанията SolarCity.  

 

 

Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като SpaceX/Спейс Екс, е американска авио-космическа корпорация, която разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. След създаването й от Илон Мъск, SpaceX впоследствие е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция и съвместните им проекти продължават и до днес.

Tesla Inc. (до 1 февруари 2017 година – Tesla Motors) е американска компания, специализирана в производството на електромобили и решения за съхранение на енергията. Наречена е така в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла. Сред инвеститорите на компанията, освен самият Илон Мъск, са и основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят и президент на компанията eBay – Джефри Скол. Като Илон Мъск е вложил най-много собствени средства – 7.5 милиона долара, които са реално част от спечелените 165 милиона от продажбата на PayPal.

Компанията SolarCity е основана от братовчеди на Илон Мъск и е специализирана в услугите за слънчева енергия. Компанията продава и инсталира слънчеви панели за частни домове и компании в САЩ. През 2016 година SolarCity се слива с Tesla, като днес компанията предлага услуги за съхранение на енергия в допълнение към слънчевите панели, произведени с технологията на Tesla. 

През август месец тази година Илон Мъск успя да се изкачи до четвърто място сред най-заможните хора на планетата. Неговото състояние вече се равнява на 90 милиарда долара, като само от началото на 2020, той е спечелил нови 62.4 милиарда. Този огромен финансов ръст се дължи и на сегашната четворно по-висока цена на акциите на Tesla, като делът на Илон Мъск е около 20%. Според CNBC производителят на електромобили се оценява на пазарна стойност от 350 милиарда долара. Останалата част от състоянието на бизнес магната се формира от дела му в SpaceX, който се равнява на 15.3 милиарда долара, притежаваното движимо и недвижимо имущество, както и пари в брой. За сравнение, миналата година Илон Мъск беше на 46 позиция сред милиардерите, определено доста сериозен скок за една година.

През май тази година той изненада всички, като съобщи в Туитър, че планира да продаде всичките си имоти, оценявани на над 100 милиона долара. Милиардерът сам споделя, че не планира да притежава собственост. И наистина през лятото, редица имоти на Илон Мъск бяха пуснати в продажба, включително бе продадено и имението му в Лос Анджелис за 29 милиона.

Същевременно Илон Мъск отделя голяма част от своите финанси и за различни благотворителни каузи. През 2012 година той се присъедини към инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет - The Giving Pledge, обещавайки да дари голяма част от богатството си до края на живота си. През 2015 той прави дарение в размер на 10 милиона долара и на института Future of Life („Бъдещето на живота“), в подкрепа на технологията за изкуствен интелект. През 2016 дарява акции от Tesla в размер на 255 милиона долара, в полза на своята благотворителна организация – Musk Foundation. В свое проучване, през 2019, Guardian изчислява, че фондацията на Илон Мъск е дарила средства на 160 различни инициативи, сред които и училището, в което е бил ученик и самият той.

Предприемачът не остана безучастен и към настъпилата пандемия от коронавирус, като март месец той дари 1255 апарата за обдишване на Калифорния. Това бе съобщено лично от губернатора на щата Гавин Нюсъм. Самият Илон Мъск в свой туит уточни, че апаратите не са произведени от никоя от неговите компании. Те са купени от различни производители в Китай, след което са били доставени в САЩ.

Освен бизнес проектите си и предприемачески идеи, Илон Мъск споделя и страстта си към луксозните автомобили, като разполага с богат автопарк. През 2013 година той си купи рядък модел Lotus Esprit, за който плати 1 милион долара. Милиардерът също така има Ford Model T от 1920 година, притежател е и на Jaguar Series 1 от 1967. Това са и двете единствени коли, задвижвани с бензин, които той все още има, според негово изявление през 2017. През годините е притежавал и други автомобили – от първата му кола BMW 320i от 1978 година до McLaren F1, оценяван на 1 милион долара. Той сам споделя в Туитър, че основно кара своята Tesla Model S Performance, като напоследък е виждан и в новия Cybertruck.

Когато става дума за инвестиции, Илон Мъск основно предпочита да инвестира в своите компании и стартъпи, като според Wealth-X той притежава акции и опции на стойност 70 милиарда долара. Друг интересен факт е, че предприемачът не получава заплата за работата си в Tesla, а бонуси на база постигнатите цели, които са предварително заложени за изпълнение. И тук трябва да отбележим, че говорим за доста големи суми пари. Първият му бонус възлиза на 1.7 милиона акции от компанията, оценени тогава на 700 милиона долара, а към днешна дата – на 3.2 милиарда. През следващите 10 години Илон Мъск може да получи нови 55 милиарда долара, но трябва да постигне определени продажби до 2028 година. Друго условие е пазарната оценка на Tesla да е над 650 милиарда долара, като към момента компанията се оценява на 350 милиарда.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар