Смарт Блог

Категория Инвестиции

Какейбо – японското изкуство как да харчим и пестим пари

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Темата за харченето на пари, бюджетиране и пестене е повече от всякога на дневен ред, предвид настъпилата пандемия и икономическа криза. Важно е да следим внимателно разходите и приходите си, да си слагаме конкретни финансови цели и да сме финансово разумни. А ако имате нужда от още практични съвети, в статията по-долу може да научите за японския метод „какейбо“.

 

Всички с нетърпение чакахме идването на 2021-ва година, с надеждата за ново начало, изпълнено с много здраве, късмет и успехи, както и да наваксаме с всичко изостанало и неосъществено през изминалата година. Сега е моментът да си поставим нови финансови цели, които да се опитаме да изпълним до края на тази година, макар и тя да се очертава също така доста предизвикателна и непредсказуема.

 

Всички осъзнахме и колко е важно да разполагаме с немалка сума спестени пари за точно такъв тип непредвидени събития и разходи. А чували ли сте и за „какейбо“ – японският подход за пестене на пари? В превод думата означава „домашна счетоводна книга“. Методът е измислен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 година. По подобие на воденето на годишни разчети, тази домашна счетоводна книга има отделни раздели по седмици, месеци и години. Идеята на този метод е човек да се научи да осъзнава за какво харчи парите си, да следи и проследява всичките си разходи и разплащания, и така да успее да превърне вредните си финансови навици в по-позитивни и градивни такива.

 

За да започнете да използвате какейбо, първоначално ви е необходима тетрадка и химикалка. При този метод акцент е важността от физическото изписване на всичко на лист хартия, да осъзнаете отношението си към парите и да се научите да бюджетирате. Този японски подход е „медитативен начин за анализиране на навиците за харчене“. Част от него е и да отговорите на няколко конкретни въпроса преди да пристъпите към каквато и да е покупка. Ето ги и тях:

 

•    Мога ли да живея без тази покупка?
•    Мога ли да си позволя тази покупка, на база финансовото ми състояние и налични парични средства?
•    Ще използвам ли тази вещ за повече от седмица?
•    Имам ли място, където да държа този продукт?
•    Къде съм го видял за първи път (например, в магазин, списание и др.)? Ако съм видял да го използва популярна личност и искам да си го купя, само за да се оприлича с тази известна персона, значи нямам истинска нужда от тази покупка.
•    Как се чувствам днес (тъжен, щастлив, стресиран, спокоен)? Тоест какво е емоционалното ми състояние, когато възнамерявам да направя въпросната покупка?
•    Как ще се чувствам, ако си купя този продукт и колко дълго време ще се чувствам по този начин?
•    Ще искам ли да направя тази покупка и в утрешния ден?


Отговаряйки на тези въпроси, ще осъзнаете мотивацията си да желаете да купите този продукт и ще може да разграничите между „имам нужда от тази покупка“ и „искам тази покупка“. Научавайки се да използвате метода „какейбо“, сами ще видите как ще почнете да взимате все по-осъзнати и практични финансови решения относно покупките си, и ще избегнете придобиването на реално ненужни за вас вещи към момента.


Хани Мотоко не случайно съветва да водим и описваме бюджета си винаги на лист хартия. Да не използваме подобни разработени приложения, а да се доверяваме само на себе си, тъй като нуждите и потребностите на всеки отделен човек и всяко домакинство са изключително индивидуални и различни. Създателката на метода препоръчва да отделяме по един ден на всеки две седмици, в който да разглеждаме детайлно бюджета си. Да описваме всичко, което сме похарчили, какво предполагаме, че ще трябва още да купим, колко пари имаме към момента и колко пари бихме искали да имаме след две седмици, когато отново ще анализираме и попълваме домашната си счетоводна книга.

 

Със сигурност е изключително полезно в дългосрочен план да се научим да пазаруваме разумно, а не емоционално и прибързано. Целта на какейбо е не да ни накара да изключим всички свои желания, а да ни накара да сме по-осъзнати в аспекта на финансовите ни навици и как практикуваме с харченето на парите си. По този начин ще успее да ни помогне да направим необходимите промени в потребителското си поведение и да не прахосваме излишни парични средства, които можем да вложим в нещо по-полезно.


Как да харчим парите си по-осъзнато


Ето и няколко основни съвета как да се научите да харчите парите си по-разумно:

•    Дайте си 24 часа преди да решите финално за дадената покупка.
•    През период на намаления и разпродажби преди покупка, се попитайте бихте ли купили този продукт, ако не е бил с намалена цена.
•    Свикнете редовно да си проверявате и следите финансовия баланс и наличните ви парични средства.
•    Плащайте винаги в брой.

 

Какейбо е измислен преди около цял век, но е изключително актуален и днес, още повече в сегашната ситуация. Да организираш добре парите си и да не правиш излишни покупки, е по-ценно от всякога.

 

Когато говорим за стандарти и начин на живот в Япония, откъдето именно е тръгнал този метод, наблюдаваме два основни типа. От една страна, в страната на изгряващото слънце са едни от най-големите прахосници на света, особено когато говорим за технологиите и ентусиастите, които ги разработват, както и когато става дума за красотата. От друга страна, там можем да открием и едни от най-скромните хора на планетата, които никога не биха се осмелили да прахосват пари. Като можем да обобщим, че повечето японци избират метода какейбо, за да спестяват пари. Много финансови експерти го определят като японско изкуство, благодарение на което можеш да се научиш да харчиш пари и пестиш разумно. Методът е разработен още през далечната 1904 година, но сега виждаме пълния му потенциал навсякъде по света.

 

В заключение, в следващото видео може да видим и още ценни финансови съвети как да съставим личен и семеен бюджет:


Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар