Смарт Блог

Категория Инвестиции

Кои са най-богатите хора на планетата за 2020 година според списание Forbes

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

В следващата статия ще ви запознаем с тазгодишната класация за най-заможните личности в света според списание Forbes и интересни факти около нея:

 

  •  Кои са най-богатите хора на планетата за 2020 година?
  •  Как се изготвя самото класиране и от кого?
  •  Коя е страната с най-много милиардери в света?

 

На 18-ти март тази година списание Forbes обяви за пореден път имената на най-богатите хора в света, в популярната си годишна класация, която всеки път се очаква с голям интерес от всички по целия свят. The World’s Billionaires (Световните милиардери) е годишно класиране на най-богатите милиардери на планетата, изготвено на база документираната от тях нетна стойност на богатството им. 

Общата нетна стойност на всички включени в списъка се изчислява и посочва в щатски долара, на база обявените и документирани от тях активи и отчитайки дълга, като не се включват лица, чието богатство не може да бъде напълно установено и документирано. Монарси и диктатори също не фигурират в тази класация, предвид факта, че състоянието им е придобито вследствие на позициите им. 

Класирането се публикува всяка година през месец март от американското бизнес списание, като за първи път списъкът е публикуван през 1987, от тогава традицията продължава и до днес.

Всяка година списанието наема екип от над 50 репортера, от различни държави, които да проследят дейността и състоянията на най-заможните личности на планетата. Важна част от процеса е изпращането на предварителни проучвания на онези богати хора, които биха могли да се класират за списъка, като екипът на Forbes споделя, че получават обикновено три вида отговори: някои личности се опитват да преувеличат размера на състоянието си, други пропускат важни подробности, а трети – нямат желание да отговарят на въпроси. Следващата стъпка е проверка на бизнес сделките на включените личности и правенето на оценка на ценните им активи, като движимо и недвижимо имущество, произведения на изкуството и всякакви други техни притежания. 

След това се провеждат и интервюта, за да се проверят събраните данни и да се уточни оценката на състоянието на всяка богата личност. И финално позициите в публично търгувани акции се предлагат на пазара на дата, около месец по-рано от публикуването на класирането. Частните дружества се определят от съотношението цена към продажба или цена към печалба, като известният дълг се изважда от активите, за да се получи окончателната оценка на приблизителната стойност на богатството на дадения човек, изготвена в щатски долари. Тъй като цените на акциите са доста променливи и вариращи понякога, истинското богатство и класирането на дадена личност към момента на обявяването на класацията, може да варира в зависимост от моментната им стойност.  

Семейни богатства, които са разделени на голям брой роднини, влизат в класацията, единствено ако общата собственост е на стойност над един милиард долара. И все пак, когато жив човек е разделил състоянието си на непосредствени членове на семейството си, той се включва в един списък. Кралски семейства и диктатори, чиято заможност се определя от заеманата от тях позиция никога не заемат място в тези списъци.

Годишната класация се публикува всеки март, така че изброените нетни стойности трябва да се приемат като моментни данни за състоянието на дадената богата личност към този конкретен момент.

Според тазгодишното класиране милиардерите към 18-ти март 2020 са 2095, което е с 58 по-малко сравнимо с година по-рано и с 226 по-малко спрямо 12 дни по-рано от обявяването на списъка. Реално 51% от милиардерите в тази класация разполагат с по-малко състояние към настоящия момент спрямо година по-рано. Сумарно погледнато, общото богатство на всички милиардери възлиза на стойност 8 трилиона долара, което пък е със 700 милиарда долара по-малко сравнимо с 2019 година. Вследствие на пандемията от коронавирус и настъпилата в резултат криза, много от заможните хора по света са изгубили милиони.

Поглеждайки към имената в класацията на челните позиции, за трета поред година най-богатият човек в света си остава Джеф Безос, собственикът на Amazon. Дори и след намаленото си с 36 милиарда долара състояние при развода си миналата лято, притежаваното от него богатство се равнява на стойност 113 милиарда долара и така той си остава най-богатият човек на планетата. Amazon реално е сред печелещите компании по време на пандемията COVID-19, и дори за да се справи със значително увеличеното потребление по време на коронавируса, компанията наема 100 хиляди служители, както на пълно, така и на непълно работно време, за да отговорят на голямото търсене.

Второто място в класацията е отново за Бил Гейтс.

Промяна има при следващите две места. Уорън Бъфет е изместен от третото си място от Бернар Арно, директор на френския конгломерат за луксозни стоки LVMH, и заема четвъртото място. Богатството на американския бизнесмен се оценява на 67.5 милиарда долара, докато за изминалата година е било 82.5 милиарда долара.

Петото място се заема от Лари Елисън, основателят на Oracle Corporation, който въпреки че е с намалено богатство с 3.5 милиарда долара и сега притежава 59 милиарда, реално се изкачва нагоре в класацията.

От към дамско присъствие, в класацията фигурират общо 241 дами, като Алис Уолтън е най-заможната сред тях. Тя е наследница на американския гигант Walmart и с богатството си от 54.4 милиарда долара заема деветото място.

Най-сериозно се е увеличило състоянието на Кин Инглин, с 14.2 милиарда долара повече спрямо изминалата година и така с богатство от 18.5 милиарда долара, собственикът на една от най-големите китайски компании за производство на свинско месо, заема 43-то място.

От класацията се вижда и че 267 от миналогодишните милиардери вече не фигурират в нея, заради намалените си богатства, а 21 са починали. Така в тазгодишната класация има включени нови 278 милиардера от 20 страни. Сред тях е и Ерик Юан, основал Zoom, чийто бизнес процъфтява по време на пандемията.

Откъм общ брой заможни хора, САЩ си остава страната с най-много милиардери на планетата – общо 614, след нея е Китай с 456. Ню Йорк за шеста поредна година си остава градът, в който живеят най-много милиардери – 92, сред тях е и рапърът Джей Зи. Най-заможният нюйоркчанин е медийният магнат и бивш кмет на града Майкъл Блумбърг, със състояние от 48 милиарда долара. 

В следващите ни теми ще четете още интересни и любопитни факти за парите и как известни личности са натрупали състоянията си.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар