Смарт Блог

Категория История

Любопитни факти за парите

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Ежедневно споменаваме думата „пари“ по много пъти и в различен контекст. А дали всъщност знаем как са възникнали парите, как са се развивали през годините и че всъщност има доста любопитни факти около тях, с които можеш да се запознаеш в следващата статия, от типа:

 

  • Коя е най-голямата банкнота в света?
  • Колко тежи един милион?
  • Коя е първата българска банкнота?

 

Темата за парите винаги стои на дневен ред. Доста често дори чуваме и израза, че светът се върти около парите. Ако отвориш Уикипедия, ще намериш следното определение: „Парите са веществени или мислени средства, давани и приемани за плащане на стоки или услуги, или за разплащане по дълг в даден обществено-икономически контекст.“ Като погледнем назад в историята, парите са имали различни материални носители и са изпълнявали няколко основни функции: да служат като средство за размяна, разчетна единици и средство за натрупване (запас от стойност).

Парите винаги са се смятали за инструмент, даващ власт, свобода и сила. Милиони хора по света мечтаят да притежават колкото се може повече от тях.

За парите постоянно се пишат статии, издават се книги, автобиографии на известни и успели финансово личности, четат се лекции, провеждат се обучения, снимат се филми, свързани с темата за паричните знаци. Обществеността по целия свят винаги се вълнува от света на богатите, как живеят, как са натрупали състоянията си.

Има разбира се и редица ярки притчи, афоризми и любопитни факти. Ето някои от тях, споделени на сайта zеn.уаndех.ru и други източници:

 

  • Първите хартиени пари

 

Когато говорим за възникването на първите хартиени пари, трябва да се върнем към началото на XI-ти век, когато в Китай се появяват първите такива. В Поднебесната империя се издават хартиени разписки, които са изпълнявали функцията на пари. Докато в Европа те започват да се използват доста по-късно – през 1660 година. Тогава шведската банка Стокхолмс Банк ги пуска в обращение за първи път.

 

  • Спартански пари

 

Интересен факт е, че в древна Спарта за пари са се използвали метални пръти, които са били тежки и дълги, не много удобни за употреба. Като дори самият метал е бил неизползваем, заради предварителното му киснене в оцет. По този начин се вярвало, че хората ще са по-малко алчни и по-малко ще мислят за забогатяване и пари.

 

  • Πapи oт ĸoжa

 

Източните славяни пък, търгувайки с арабските страни, са използвали кожи от куниц (бялка), затова и тези парични знаци са били наричани куни.

 

  • Първата копейка

 

Първата копейка е пусната в обращение през далечната 1534 година, по инициатива на Елена Глинская, майката на цар Иван Грозни. Името идва от това, че на първите копейки е изобразен конник с копие.

 

  • Първи царски профил върху монета

 

Знаеш ли, че Александър Велики е първият владетел в света, чийто профил е бил сечен върху монета, по негово разпореждане. Впоследствие Юлий Цезар пък е първият, който е поставил и името си върху парите.

 

  • 3,5 тона награда в медни монети

 

През 1748 година на Михаил Ломоносов, руският учен, е връчена държавна премия на стойност 2 хиляди рубли. По това време не е имало хартиени банкноти, нито пък достатъчно злато и сребро и затова ученът е получил наградата под формата на медни монети, които тежали 3,5 тона. Наистина доста тежка награда.

 

  • Ядливи пари

 

През различни епохи, в различни култури и държави, като паричен еквивалент са се ползвали различни „ядливи“ пари като захар, захаросани плодове, сол, ядки, зърно, растителни масла, какаови зърна, сушено месо, включително и чай, и алкохол.

 

  • Първата българска банкнота

 

Да кажем нещо интересно и за нашата държава - първата българска банкнота е с номинал 20 лева и е с номер 000001. Върху нея е имало воден знак на БНБ, а държавният герб е бил изобразен в левия ъгъл на банкнотата.

 

  • Най-използваната банкнота в света и други любопитни факти за долара

 

Най-разпространената парична купюра в света е 100 доларовата,  докато в САЩ най-използвани са банкнотите от 1 и 20 долара. Интересен факт е, че знакът „$“ е създаден от бизнесмена Оливър Полък през 1788 година. 

Все някога си се питал колко тежи един милион, отговорът е 10 килограма. При условие, че това е един милион щатски долара, съдържащ банкноти от по 100 долара.

Любопитен факт е и как банкнотите могат да те стоплят. Твърди се, че Пабло Ескобар, известният наркобарон, докато се е укривал от властите в планината е бил принуден да поддържа огън с пари, като е изгорил над два милиона долара, за да топли себе си и семейството си.

 

  • Най-голямата банкнота в света

 

Знаеш ли, че има банкнота, която е с размер по-голям от лист А4. Това е банкнотата от 100 хиляди филипински песо, която даже е записана и в рекордите на Гинес, заради големия си размер.

 

  • Колко трае животът на една хартиена банкнота

 

Стандартната хартиена купюра е с живот 2-3 години, но доларът например, стига и до 9 години.

 

  • Пластмасови пари

 

Австралия е първата държава, която започна масово да използва пластмасови банкноти. Австралийските долари са направени от тънка пластмаса, като към днешна дата над петдесет страни по света ползват пластмасови купюри.

 

  • Парите са най-мръсното нещо

 

Всички знаем, че най-мръсното нещо са парите и доста често го чуваме. Проучвания и анализи сочат, че по повърхността им живеят вируси и микроби в продължение на 48 часа. В друго интересно изследване, проведено в САЩ през 2009 година, се казва, че по 90% от американските долари има следи от наркотици от типа: кокаин, морфин, хероин и метамфетамин. Експериментите са били проведени с банкноти в 30 града в Канада, САЩ, Китай, Япония и Бразилия. 

 

  • „Перящи“ банкомати

 

Доста интересен факт е, че през 90-те години на ХХ век фирма в Япония е изобретила банкомат, в който банкнотите са били „изпирани“ преди да бъдат изтеглени. Смятало се, че бактериите биват убивани след като парите се притискат между ролките на висока температура.

Може би и към днешна дата това би било доста ефективно решение предвид създалата се пандемия от коронавирус. 

 

Известна сентенция гласи, че парите не могат да купят щастие, но е по-добре да ги имаш. В нашите по-модерни времена хората често казват, че парите могат да купят всичко, включително и щастие. Каквато и да е истината, както и да се интерпретира темата от различните хора, парите със сигурност си остават важна част от нашия живот и любопитна тема от различни гледни точки.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар