Смарт Блог

Категория Инвестиции

Любопитни митове за печеленето на пари

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Темата за богатството и печеленето на пари е свързано с редица любопитни митове. Като разбира се, винаги е интересно да чуем какво споделят богатите и успели предприемачи и бизнесмени по света.


Често попадаме на различни финансови съвети относно това как правилно и разумно да харчим парите си, как да спестяваме и инвестираме, да взимаме информирани финансови решения. Но понякога се чудим на кои да се доверим и кои са най-подходящи за нас. Разбира се, най-добре е да имаме личен финансов консултант и съветник, но все пак това невинаги е възможно. Затова е важно сами да преценяваме кои са ценните финансови съвети за нас и биха ни помогнали на практика. 

 

По-долу ще разгледаме някои любопитни митове, свързани с парите. CNBC решили да помолят финансови експерти и собственици на компании да кажат кои са за тях най-големите митове относно парите, които биха могли да ни попречат да постигнем финансово благополучие и успех. По-долу може да се запознаеш с тях.

 

Мит 1: За да печелиш пари, трябва да се притесняваш за тях

 

Според Барбара Коркоран, основала The Corcoran Group (американска компания за недвижими имоти), колкото повече време прекарва, мислейки за пари, то толкова по-малко време има, за да мисли и развива следващата си добра идея, която би могла да й донесе още пари. Тя смята, че прекаленото мислене винаги води до ограничения на креативността. Барбара Коркоран предпочита да се доверява на инстинктите си, вярвайки че, когато нещо й изглежда не съвсем редно, то за това си има някаква причина, дори и да не знае каква е тя. Споделя, че инстинктът й никога не я е подвеждал и затова винаги му се доверява, защото той представлява колекция от миналите й преживявания.

 


Мит 2: Трябва да се придържаш към статуквото, ако искаш да забогатееш

 

Изпълнителният директор и съосновател на VaynerX (американска социално-дигитална рекламна агенция, фокусирана върху медиите), Гари Вайнерчук съветва да не се отнасяме романтично спрямо начина, по който изкарваме парите си. Без значение дали сме служител или предприемач, не е задължително сегашните ни приходи да са начинът, по който ще печелим пари винаги. Важно е да мислим за бъдещето и промяната, която искаме. Трябва да се стремим да сме постоянно иновативни и да не се отпускаме, независимо от парите. Гари Вайнерчук споделя, че когато човек се изкачва в йерархията е лесно да изгуби креативността си, както и стремежа си да промени статуквото, и така може впоследствие да бъде заменен от някой друг, който пък все още притежава тези качества.

 

Мит 3: Спестявай и ще видиш как парите ти се увеличават

 

Джеймс Сикссмит, изпълнителен директор и основател на Trade Context, както и съосновател на SpeedUpTrader и бивш професионален хокеист, съветва, че човек трябва да инвестира предимно в себе си, защото всяко ново придобито умение може да ти носи повече пари. Според него много хора препоръчват инвестиции в капиталови пазари и така сложната лихва в последствие щяла да превърне заплатата ни в милиони, но реално този съвет означава, че трябва да работим в продължение на поне 40 години. Затова и Дмеймс Сикссмит акцентира на инвестициите в личното развитие, защото новото придобито умение за него е сложната лихва, която може да ни донесе много повече пари. Той казва, че спестявайки не може да забогатееш, но добре образовайки се, може наистина да го постигнеш.

 

Мит 4: Финансовият успех е свързан с представянето ни в миналото

 

Дан Шот, изпълнителен директор и основател на Cred, коментирайки инвестициите казва, че компании, като MySpace, Pets.com и Blockbuster са били много популярни преди да фалират. Същевременно има редица други компании, на които Уолстрийт не обръща внимание, но реално се представят доста по-добре от пазара. Според Дан Шот правилните инвестиции са тези, които те интересуват, без значение дали са акции, биткойни или друг вид актив. Той обяснява, че ако следиш новините, разговаряш с хората и използваш продуктите, в които инвестираш, ще разбираш по-добре накъде да насочваш финансовите си инвестиции, отколкото, ако се вслушваш в така наречените експерти.

 

Мит 5: Трябва да избираш сигурността пред пазарната волатилност


Основателят и партньор в Daily Law Group, Джеймс Дейли разказва как продавач на анюитетни застраховки убедил негов клиент да продаде акциите си, които притежавал в Tesla, поради пазарната волатилност, отказвайки се от ликвидността и контрола в замяна на така наречената сигурност. Само че, когато клиентът му загубил своята работа, трябвало да заплати такса за по-ранно теглене, за да може да ползва паричните си средства. Сумата, която получил била 300 хиляди долара, а акциите му в Tesla щяха да му донесат 3,2 милиона долара. Продавачът на застраховки, разбира се, не споделил, че работи на комисиона и притежава акции в застрахователната компания. Джеймс Дейли съветва винаги да поставяме под съмнение интересите на другите и да внимаваме дали те съвпадат с нашите. Важно е да правим разлика дали човекът срещу нас получава комисиона или печели пари, когато и ние печелим.

 

Мит 6: Спести пари за бъдещето в най-скорошен план

 

Според Кори Елиф, председател и съосновател на YESA, както и основател на Cardone Canada, е важно да инвестираме в основния ни актив – нас самите и бизнеса ни. Това ни носи най-висока доходност и умножава възможностите ни, така че да постигнем финансова независимост. А не притежаването на къща или спестовна сметка, които ще си стоят във времето и ще бъдат реално изядени от инфлацията.

 

Мит 7: За да имаш пари, трябва да печелиш пари

 

Основателят на Fit Body Boot Camp, Бедрос Кюлиан съветва да не се страхуваме от създаването на собствен бизнес или някакъв страничен проект. Според него започването на бизнес е много лесно, важно е да следваш идеята си. Ако знаеш как да продаваш и да решаваш проблемите на останалите, единствено е необходима малко креативност, смелост да поемаш рискове и желание да работиш повече от другите. Чрез WordPress, социалните медии и PayPal може да създадеш уебсайт, да рекламираш, както и да приемаш плащания безплатно.

 

Мит 8: Ако имаш „нормални“ навици , то това ще те направи по-богат

 

Мишел Лукезе, главен продуктов директор и съосновател на Manly Bands, вярва, че най-богатите хора в световен мащаб не са постигнали успех, защото са оцветявали без да излизат от очертанията или са правили това, което се е очаквало от тях. Той споделя, че мисли най-добре във времето между 12 през нощта и 3 сутринта, когато не получава имейли и съобщения. Всеки трябва да открие сам за себе си кога мозъкът му работи най-добре и да се възползва от това време, дори и това да не е в стандартното време между 9 сутринта и 5 следобед.

 

Мит 9: Истинското богатство означава да имаш огромна сметка

 

Изпълнителният директор и съосновател на GlobalTQM, Дейвид Хофман изтъква, че истинското богатство не е само да разполагаш с много парични средства, а е пропорционално свързано и с щастието, здравето и цялостното качество на живота ти. Така че не трябва да се концентрираме основно върху наличните ни парични средства, а е важно да отделяме време да се грижим за разума и тялото си, да правим нещата, които ни харесват и да се заобикаляме с положителна енергия. Според Дейвид Хофман, когато правим всички тези неща, то и успехът и парите ще ни последват.

 

В заключение, ето и още няколко тълкувания на митове относно предприемачеството:

 

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар