Смарт Блог

Категория История

Марк Зукърбърг и светът на Фейсбук

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Марк Зукърбърг и Фейсбук със сигурност промениха света завинаги. Ако интернет от възникването си е бил силна привличаща сила, то с появата на Фейсбук, интернет пространството стана една постоянна паралелна реалност, в която хората прекарват все повече време. Може би и ти си гледал световноизвестния филм за Марк Зукърбърг и създаването на този могъщ уебсайт „Социалната мрежа? При всеки случай следващата статия съдържа много интересна и любопитна информация.

 

Фейсбук е най-голямата интернет социална мрежа в света, напълно безплатна и оперираща на над 70 езика, в това число и български, както знаем. Това е най-популярната и разпространена онлайн мрежа за приятелски връзки и комуникация и в нашата страна, като Фейсбук заема основно място в ежедневието на повечето хора. По-голямата част от потребителите бързат да споделят къде се намират и с кого, как се чувстват, какво ново им се е случило или какво планират, и всякакви други важни за тях емоции и събития. Поздравленията за рожден ден или друг празник в социалната мрежа дори вече изместват стандартните телефонни обаждания и популярните в миналото смс-и.

Фейсбук е един огромен свят, в който всеки потребител споделя своя живот или този който би искал да има. Социалната мрежа може да се смята както за отражение на действителността, така и за една паралелна реалност. Със сигурност чрез Фейсбук можем да достигнем мигновено до хиляди потребители, дори и много повече по целия свят. Затова и все по-често той се използва като платформа за споделяне на важна информация, проблеми, каузи, издирване на хора или животни, обединяване на групи с общи виждания и цели, за организиране на събития, участие в игри, споделяне на снимки и видеоклипове, и редица подобни социални активности. Всеки фейсбук потребител има свободата сам да избира каква информация да напише за себе си, както и кой да има достъп до нея.

Със сигурност животът ни би бил доста по-различен без този могъщ портал. Така че несъмнено Марк Зукърбърг ще остане в историята, като човекът променил интернет пространството и създал най-голямата социална мрежа в света. Фейсбук официално се появява на 4-ти февруари 2004 година. Като още през 2012 мрежата има около 1 милиард потребители и е оценена на милиарди долари. В началото на 2013 вече има разработени Фейсбук приложения за почти всички нови смартфони. Facebook е достъпен навсякъде и по всяко време напълно безплатно, единствено е необходима интернет връзка.

 

 

Любопитни факти за Facebook

 

  • Знаеш ли, че всъщност Facebook в самото начало не се е казвал така, а е бил наречен Facemash? Марк Зукърбърг създава предшественика на Фейсбук, докато учи през втората си година в Харвард и го пуска на 28-ми октомври 2003 година. Facemash използва снимки на студентите от университета, сравнявайки по две едновременно, с идеята да се види кой е по-привлекателен от двамата. За да постигне това Зукърбърг хаква онлайн директорията с личните снимки на всички студенти и ги копира от мрежата на Харвард. Само в рамките на първите 4 часа от съществуването си, Facemash привлича 450 посетители и има 22 000 прегледа на качените снимки.

 

Зукърбърг не спира да работи в стаята си в общежитието, като сайтът набира бързо голяма популярност сред студентите в кампуса. Но след няколко дни е спрян от администрацията на университета, а Зукърбърг е заплашен с изгонване и е обвинен в нарушаване на личното пространство и авторските права, както и в застрашаване на сигурността. По-късно тези обвинения са свалени.

 

Марк Зукърбърг продължава с разработването на проекта си и още същия семестър представя нова версия, точно непосредствено преди изпит по История на изкуството. Младият гений качва сайт с 500 снимки от Древен Рим, с опцията, всеки който иска да може да оставя коментари по отделните снимки. На останалите студенти идеята много им харесва и започват да го правят, обменяйки идеи и мнения.

 

  • В началото на 2004 година Марк Зукърбърг стартира с писането на нов код за нов сайт и така месец по-късно, на 4-ти февруари той пуска Thefacebook, предшественик на сайта, който познаваме и ползваме днес. Като The отпада от името година по-късно и така остава наименованието Facebook. В разработването на сайта се включват и съседите му по стая в общежитието на Харвардския университет: Крис Хюз, Дъстин Московиц, Едуардо Саверин и Андрю Макколъм. Затова и Зукърбърг е наричан съосновател на тази популярна и изключително мащабна социална мрежа.

 

  • Самото име Facebook също е интересно да се разгледа откъде произлиза? Най-вероятно наименованието е свързано още с ученическите години на Марк Зукърбърг. Младият гениален програмист е учил в престижната гимназия Phillips Exeter Academy. Всеки нов ученик получавал справочник със снимките, адресите и телефоните на своите съученици. Официалното име на справочника било The Photo Address Book, но учениците го наричали само The Facebook.

 

  • Знаеш ли, че купуването на домейна fb.com е едно от десетте най-скъпи придобивания на домейни в историята? През ноември 2010 година Фейсбук обявява, че ще купи fb.com от Федерацията на американските фермери, като се смята, че сделката е възлизала на огромната сума от 8,5 милиона щатски долара.

 

  • Любопитен друг факт е и че социалната мрежа много пъти е предизвиквана да добави при таба за двата пола, опцията за „трети пол“, „интерсекс“ или „друг“. Но Фейсбук тактично отказва с аргумента, че потребителите могат да изберат да не показват пола си в профила.

 

  • Знаеш ли, че потребителската страница е изчистена, с основен преобладаващ син цвят, защото Марк Зукърбърг не може да вижда цветовете зелено и червено?

 

  • Интересно събитие в историята на Фейсбук е и когато служители биват уволнени от шерифа на Хамптън, Виржиния, САЩ, затова че са харесали фейсбук страницата на техен враг. В резултат на това действие, съдът взима решение, с което Конституцията на САЩ защитава правата на всички граждани и те могат да харесват, която фейсбук страница искат, без да има значение какво съдържа тя.

Марк Зукърбърг е най-младият милиардер на планетата, като през 2020 година състоянието му се оценява на близо 80 милиарда долара. Надали на 19-годишна възраст е предполагал каква огромна популярност ще постигне и какво парично състояние ще натрупа с идеите и проекта си. Той определено е модел на подражание за младите и е сред най-влиятелните личности в света.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар