Смарт Блог

Категория Инвестиции

Милиардери филантропи

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Темата за благотворителността ни вълнува все повече и повече. Често чуваме истории, разказващи за охолния живот на богатите, техните огромни имения, скъпи автопаркове, лъскави дрехи, бижута и аксесоари, луксозни почивки в петзвездни хотели. Това е част от лъскавата страна на охолния живот на богатите, но истината е и че много от тях, отделят огромна част от състоянието си в подкрепа за различни каузи и благотворителни инициативи. Именно това е и целта на тази статия – да ви разкажем за някои от най-големите филантропи на нашето време и нека те да послужат за пример на всички останали.

 

Филантропията  - другото лице на богатите

 

•    Чарлз Фийни

Един от най-големите филантропи, който не може да не споменем още в началото, е ирландско-американския бизнесмен Чapлз Фийни, който е и основател на една от най-големите частни благотворителни фондации в света Тhе Аtlаntіс Рhіlаnthrоріеѕ. Той натрупва богатството си, като основава безмитните магазини на летищата Duty Free Shoppers. Въпреки огромното му финансово състояние, възлизащо на 8 милиарда долара, Фийни е живял изключително скромно и пестеливо. Вместо в скъпо имение, той притежава скромен апартамент в Сан Франциско, носи часовник, струващ 10 долара и дори няма собствен автомобил. С напредването на годините, бизнесменът си поставя една цел – да дари огромното си състояние преди смъртта си, като негов девиз е „Давай, докато живееш“. Фийни е дарил 375 000 процента повече от нетното си сегашно състояние. Освен с мащаба на даренията си, филантропът е известен с изключителната си скромност – повечето от даренията си той прави абсолютно анонимно, докато не се налага да се разкрие през 1997 година. Чарлз Фийни дарява парите си за различни благотворителни каузи, насочени към науката, образованието и защитата на човешките права, като дарява цели 62 милиона долара за каузата за премахване на смъртното наказание. Верен на думата си, Чарлз Фийни успява да дари приживе своето богатство, в резултат, на което фондацията му Тhе Аtlаntіс Рhіlаnthrоріеѕ преустановява своята дейност на 14 септември 2020 г. Фийни е дарил повече от 8 милиарда долара.


•    Уорън Бъфет

Към днешна дата богатството на 91 годишния Уорън Бъфет възлиза на 85,5 милиарда долара. Невероятният му инвестиционен нюх му носи прякора „Оракулът от Омаха“. Богатството си той натрупва като собственик на текстилната компания „Бъркшър Хатауей“, която той превръща в своя основна инвестиционна компания.  Когато през 1979 година Бъркшър Хатауей започва да търгува акциите си, те са на стойност 775 долара за акция, като постепенно се увеличават до 1310 долара за акция, като нетната печалба на Бъфет възлиза на 620 милиона долара. Освен с невероятния си финансов нюх, Уорън Бъфет е известен като един от най-големите филантропи на нашето време. Общата стойност на дарените от него средства, за различни благотворителни каузи за периода  2006 – 2020 година, възлиза на стойност 37 милиарда долара, като само за първата половина на 2020 той е дарил 2,9 милиарда долара. През 2019 Бъфет финансира и 5 големи благотворителни фондации – тази на Бил и Мелинда Гейтс, фондацията на Сюзан Томсън Бъфет, фондацията Sherwood, фондацията Хауърд Г. Бъфет и фондацията NoVo. Милионерът филантроп публично е изразил намерението си да дари поне 99 процента от състоянието си преди своята смърт.


•    Бил Гейтс 

Друг милиардер, известен със своята благотворителност е съоснователят на компанията Майкрософт – Бил Гейтс. Нетното му финансово състояние  към момента се оценява на 132,6 милиарда долара. Неправителствената организация, създадена от него и съпругата му Мелинда, чиито нетни активи възлизат на 43,3 милиарда долара към 2019 година, е най-голямата частна благотворителна организация в САЩ. Работата й е насочена към различни благотворителни каузи, като осигуряване на равен достъп до здравеопазване и образование по целия свят и борба с глада.  Благотворителната дейност на фондацията отделя особено внимание към справянето със световната климатична криза. През 2021 година милиардерът е обявил желанието си да инвестира през следващите пет години близо 2 млрд. долара в проекти и компании, работещи в посока  предотвратяване на неблагоприятните климатични промени. Също така, в подкрепа на същата кауза, той е потвърдил решението си да финансира проект, свързан със затъмняването на Слънцето. Иновативната и донякъде спорна според много учени технология цели да отразява повече слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект. Въпреки че Гейтс неколкократно е изказвал мнението си, че климатичните промени са много по-страшни от настъпилата COVID пандемия, неговата фондация обещава да дари близо 75 млрд. долара за облекчаване на последиците от нея. Интересен е фактът, че въпреки, че баща им притежава милиарди долари, децата на Бил Гейтс няма да получат голямо наследство. През 2014 година Бил и Мелинда Гейтс обявяват решението си да не завещават милиардното си богатство на своите деца. Доводите им са, че предпочитат децата им да наблегнат на образованието си, за да могат, израствайки, сами да постигнат собствените си успехи. 

 

Освен сред богатите бизнесмени, филантропията не е чужда и на хората от артистичния свят.


•    Леонардо Ди Каприо

Известният и талантлив актьор Леонардо Ди Каприо е известен със своите благотворителни инициативи. Артистът има собствена благотворителна фондация, носеща неговото име. Тя подкрепя различни каузи с  екологична насоченост – запазване на дивата природа, поддържане на екоравновесието, спасяване на застрашени животни, борба с опасните климатични промени. При избухването на пожарите в Австралия през 2019 година, при които изгарят милиони хектари гори и хиляди животни,  благотворителната организация „Earth Alliance“, чийто съосновател е Леонардо Ди Каприо, дарява 3 милиона долара за борба с природната стихия.

След настъпването на пандемията от COVID, актьорът е един от основателите на Фонда за продоволствена помощ „Американски хранителен фонд" (America's Food Fund), който ще работи в помощ на пострадалите от коронавируса. Целта на фонда е да помага на хора с ниски доходи, безработни и ученици, чрез безплатна храна. Леонардо Ди Каприо е носител на редица награди за своята благотворителна дейност.


•    Ед Шийрън 

Друг артист, даряващ част от своите парични средства за различни благотворителни каузи е певецът Ед Шийрън. През 2016 година певецът е част от благотворителна инициатива, подкрепяна от британската принцеса Кейт Мидълтън, която работи за подпомагане на приюти за деца в източна Англия. Инициативата включва и търг, на който дрехи и вещи на популярни личности се разпродават, като средствата са предназначени за благородната кауза. На него, за сумата от 3310 долара са продадени и барабаните от детските години на певеца. През 2020 година, насред кризата от пандемията от COVID, Ед Шийрън дарява над един милион лири на благотворителни организации в неговия роден град Сълфок и на няколко болнични отделения в Ипсуич. 

 

Може да споменем и още много имена на известни и заможни личности, които отделят сериозни средства за благотворителни инициативи и подкрепа на различни каузи, които ще разгледаме в следващи статии. А във видеото по-долу може да се запознаете с най-богатите личности в историята и кои от тях са били големи филантропи:

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар