Смарт Блог

Категория Инвестиции

На една крачка от златото и бързите пари

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Най-често срещаната причина за грешките в живота на хората е навикът да се отказват от едно начинание при първия претърпян неуспех. Всеки един от нас се е сблъсквал с подобна ситуация в един или друг момент. Неслучайно в следващите редове ще ви разкажа за човекът, който се отказва преждевременно от своята цел, но благодарение на това разбира, че успехът винаги стои на една крачка от провала.

 

Преди да стане един от най- успешните застрахователи в САЩ – Р.Ю. Дарби получава един много ценен урок, който в последствие се оказва и най-голямата му крачка по пътя към парите. Дарби разказва историята на своя чичо, който запленен от идеята да забогатее, решил да се впусне в търсене на злато от недрата на земята. След няколко седмици на упорито търсене неговите усилия пожънали успех. Чичото на Дарби стигнал до златната находка, но имал нужда от машини, за да извади жълтия метал на повърхността. Без да разгласява за намерената златна мина, той решава да я посипе с пясък и да се върне в своя роден град Уилямсбърг в Мериленд, за да сподели с близките си за откритото съкровище. Когато научават за източника на пари, роднините на Дарби събират необходимата сума и с нея купуват нужните машини. Веднага след като организирали транспортирането на оборудването, Дарби и чичо му се върнали на мястото на златната мина, за да започнат работа с машините.

 

Семейство Дарби стават откриватели на най-богатото златно находище в Колорадо. Не след дълго, златотърсачите натоварват със злато първия си камион. Те изпращат за претопяване  огромно количество златна руда, но за жалост, златото се оказва недостатъчно, за да покрие техните дългове. Колкото по-надълбоко копаели машините, толкова по-нависоко летели надеждите им. Но един ден се случило нещо съвсем неочаквано и непредвидимо. Залежите на злато в мината изчезнали. Макар и съвсем отчаяни, Дарби и чичо му продължили да копаят, но за съжаление нищо не успели да намерят. 

 

След поредния неуспешен опит, решили да се откажат и продали оборудването на скрап за няколкостотин долара. Нищо друго не им останало освен да се върнат вкъщи и да заровят големите си очаквания за скоростно забогатяване. За разлика от тях обаче, човекът, който купил машините се оказва доста предприемчив. Той наема минен инженер, който да изследва местността и да направи необходимите изчисления. Анализът на специалиста показал, че залежите от злато продължават на един метър от мястото, където Дарби и чичо му спрели да копаят. Купувачът на машините разработил златната мината и натрупал милиони, защото бил достатъчно умен, за да потърси помощта на специалист, преди да реши да се откаже.

 

Дълги години след това Дарби продължава да прави равносметка за случилото се и да  изчислява загубите си и така стигнал до извода, че успехът винаги чака на една крачка след провала. 

 

Застрахователният магнат винаги ясно си спомнял как веднъж бил пропилял едно огромно състояние, само защото спрял на три крачки от златното находище. Урокът, който си е взел след този провал е главната причина за успешната му застрахователна компания. По това време той става един от малкото застрахователи, чиито продажби на застраховки живот достигат един милион долара годишно. 

 

Преди да постигне някакъв успех, всеки човек търпи редица временни неуспехи, а понякога дори и по-големи поражения. Ако обаче провалът ни пречупи, с лекота решаваме да се откажем от първоначалните си намерения. Така постъпват по-голяма част от хората. Повечето успешни хора са реализирали своя успех няколко крачки след точката, в която са се чувствали най-обезкуражени от неуспехите си. Провалът е умна шега, която животът ни поднася, за да ни изпита. Той е капанът, който всеки трябва да преодолее, за да достигне до целта си.

 

Преживяното от Дарби е толкова разпространено, че едва ли има човек, който да не е изпитал нещо подобно. Неговият провал обаче се оказва тайната на неговите последващи успехи и печалби.

 

За да извлечем полза от горчивите уроци на живота не е достатъчно само да ги преживеем, необходимо е и да ги анализираме правилно. Успехът и доброто финансово състояние идват при тези, които ги търсят съзнателно. Доста разпространено е схващането, че богатството тръгва от начина на мислене и от ясно очертаната цел. Конкретността на целта е от огромно значение. Трябва да знаем точно какво искаме. Това е първата и може би най-важната стъпка за култивиране на постоянство в преследване на заложената цел. Силният мотив и постоянството помагат да човек да преодолее привидно непреодолимите трудности и да постигне желаният успех.

 

Понякога дори ни се струва, че всеки един от нас има своя невидим водач, чието предназначение  е да ни подлага на изпитания, като ни сервира неуспехи от всякакъв характер. Този, който след поредния провал успее да се вземе в ръце и да се изправи на крака винаги пристига на финала. Невидимият водач не позволява на никого да достигне заветната си цел, без да издържи теста за постоянство. Който се е провалил на този изпит, просто не продължава. Докато, този който се е справил успешно с това изпитание е богато възнаграден за упорството си. Той получава това, към което се е стремил. И това далеч не е всичко. Той получава нещо много по-важно от материалното възнаграждение и парите – знанието, че във всеки неуспех са заложени семената на равен по стойност успех. Това правило не допуска изключение.

 

Всеки провал е само временно явление и нищо повече. А всяко желание е отправна точка на всички постижения, които в повечето случаи имат и финансови проявления. Слабото желание води до незначителни резултати, така както слабият огън носи малко топлина. Материалният успех не е резултат от единични финансови печалби. Онези, които разчитат изцяло на късмета си, така както чичото на Дарби, остават почти винаги силно разочаровани, защото пропускат много други важни фактори, които трябва да бъдат налице, за да постигнат финансов успех. Единственият „пробив“, на който всеки от нас може да си позволи да разчита, е „пробивът“, за който всеки сам работи, а той идва само ако сме достатъчно упорити в дефинирането на конкретната цел.

Даниел Василев

Даниел Василев

Бизнес редактор в списание Forbes

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар