City Cash

На една крачка от златото и бързите пари

Коментара
Споделяния

Най-често срещаната причина за грешките в живота на хората е навикът да се отказват от едно начинание при първия претърпян неуспех. Всеки един от нас се е сблъсквал с подобна ситуация в един или друг момент. Неслучайно в следващите редове ще ви разкажа за човекът, който се отказва преждевременно от своята цел, но благодарение на това разбира, че успехът винаги стои на една крачка от провала.

 

Преди да стане един от най- успешните застрахователи в САЩ – Р.Ю. Дарби получава един много ценен урок, който в последствие се оказва и най-голямата му крачка по пътя към парите. Дарби разказва историята на своя чичо, който запленен от идеята да забогатее, решил да се впусне в търсене на злато от недрата на земята. След няколко седмици на упорито търсене неговите усилия пожънали успех. Чичото на Дарби стигнал до златната находка, но имал нужда от машини, за да извади жълтия метал на повърхността. Без да разгласява за намерената златна мина, той решава да я посипе с пясък и да се върне в своя роден град Уилямсбърг в Мериленд, за да сподели с близките си за откритото съкровище. Когато научават за източника на пари, роднините на Дарби събират необходимата сума и с нея купуват нужните машини. Веднага след като организирали транспортирането на оборудването, Дарби и чичо му се върнали на мястото на златната мина, за да започнат работа с машините.

 

Семейство Дарби стават откриватели на най-богатото златно находище в Колорадо. Не след дълго, златотърсачите натоварват със злато първия си камион. Те изпращат за претопяване  огромно количество златна руда, но за жалост, златото се оказва недостатъчно, за да покрие техните дългове. Колкото по-надълбоко копаели машините, толкова по-нависоко летели надеждите им. Но един ден се случило нещо съвсем неочаквано и непредвидимо. Залежите на злато в мината изчезнали. Макар и съвсем отчаяни, Дарби и чичо му продължили да копаят, но за съжаление нищо не успели да намерят. 

 

След поредния неуспешен опит, решили да се откажат и продали оборудването на скрап за няколкостотин долара. Нищо друго не им останало освен да се върнат вкъщи и да заровят големите си очаквания за скоростно забогатяване. За разлика от тях обаче, човекът, който купил машините се оказва доста предприемчив. Той наема минен инженер, който да изследва местността и да направи необходимите изчисления. Анализът на специалиста показал, че залежите от злато продължават на един метър от мястото, където Дарби и чичо му спрели да копаят. Купувачът на машините разработил златната мината и натрупал милиони, защото бил достатъчно умен, за да потърси помощта на специалист, преди да реши да се откаже.

 

Дълги години след това Дарби продължава да прави равносметка за случилото се и да  изчислява загубите си и така стигнал до извода, че успехът винаги чака на една крачка след провала. 

 

Застрахователният магнат винаги ясно си спомнял как веднъж бил пропилял едно огромно състояние, само защото спрял на три крачки от златното находище. Урокът, който си е взел след този провал е главната причина за успешната му застрахователна компания. По това време той става един от малкото застрахователи, чиито продажби на застраховки живот достигат един милион долара годишно. 

 

Преди да постигне някакъв успех, всеки човек търпи редица временни неуспехи, а понякога дори и по-големи поражения. Ако обаче провалът ни пречупи, с лекота решаваме да се откажем от първоначалните си намерения. Така постъпват по-голяма част от хората. Повечето успешни хора са реализирали своя успех няколко крачки след точката, в която са се чувствали най-обезкуражени от неуспехите си. Провалът е умна шега, която животът ни поднася, за да ни изпита. Той е капанът, който всеки трябва да преодолее, за да достигне до целта си.

 

Преживяното от Дарби е толкова разпространено, че едва ли има човек, който да не е изпитал нещо подобно. Неговият провал обаче се оказва тайната на неговите последващи успехи и печалби.

 

За да извлечем полза от горчивите уроци на живота не е достатъчно само да ги преживеем, необходимо е и да ги анализираме правилно. Успехът и доброто финансово състояние идват при тези, които ги търсят съзнателно. Доста разпространено е схващането, че богатството тръгва от начина на мислене и от ясно очертаната цел. Конкретността на целта е от огромно значение. Трябва да знаем точно какво искаме. Това е първата и може би най-важната стъпка за култивиране на постоянство в преследване на заложената цел. Силният мотив и постоянството помагат да човек да преодолее привидно непреодолимите трудности и да постигне желаният успех.

 

Понякога дори ни се струва, че всеки един от нас има своя невидим водач, чието предназначение  е да ни подлага на изпитания, като ни сервира неуспехи от всякакъв характер. Този, който след поредния провал успее да се вземе в ръце и да се изправи на крака винаги пристига на финала. Невидимият водач не позволява на никого да достигне заветната си цел, без да издържи теста за постоянство. Който се е провалил на този изпит, просто не продължава. Докато, този който се е справил успешно с това изпитание е богато възнаграден за упорството си. Той получава това, към което се е стремил. И това далеч не е всичко. Той получава нещо много по-важно от материалното възнаграждение и парите – знанието, че във всеки неуспех са заложени семената на равен по стойност успех. Това правило не допуска изключение.

 

Всеки провал е само временно явление и нищо повече. А всяко желание е отправна точка на всички постижения, които в повечето случаи имат и финансови проявления. Слабото желание води до незначителни резултати, така както слабият огън носи малко топлина. Материалният успех не е резултат от единични финансови печалби. Онези, които разчитат изцяло на късмета си, така както чичото на Дарби, остават почти винаги силно разочаровани, защото пропускат много други важни фактори, които трябва да бъдат налице, за да постигнат финансов успех. Единственият „пробив“, на който всеки от нас може да си позволи да разчита, е „пробивът“, за който всеки сам работи, а той идва само ако сме достатъчно упорити в дефинирането на конкретната цел.

Даниел Василев

Даниел Василев

Бизнес редактор в списание Forbes

Препоръчани постове

Лихвата – същност и зараждане. Видове лихва

Инвестиции / юни 2020

Изворът на богатството на Ротшилд

История / юни 2020

Негово величество КРЕДИТЪТ

История / май 2020

Изненадай креативно с „пари в брой“

Инвестиции / април 2020

Дайте кредит на капитала

Инвестиции / март 2020

На една крачка от златото и бързите пари

Инвестиции / февруари 2020

Испания не се учи от кредитните си грешки – масовите фалити при Карл V

История / януари 2020

Злощастният кредитен експеримент на Taula de Canvi

История / декември 2019

Трапезитите – първите банкери и кредитни манипулатори

История / ноември 2019

Древен Египет и първата държавна банка в историята

История / ноември 2019

Кой печели и кой губи при спукването на имотен балон

Инвестиции / октомври 2019

Как се надува имотен балон в няколко лесни стъпки

Инвестиции / октомври 2019

Създателят на съвременната логистика

История / септември 2019

Стратегии за рефинансиране на кредит

Инвестиции / август 2019

Какво представлява рефинансирането на кредит

Инвестиции / август 2019

Datto - Пазителят на данните

История / август 2019

Джон Лоу - Кредитният вълшебник на Франция?

История / юли 2019

Анатомия на кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Какво представлява кредитната експанзия

Инвестиции / юли 2019

Кредитната криза от 1772 г.

История / юни 2019

Крахът на Банката на Амстердам

История / юни 2019

Кредитните фалити на българската икономика

Инвестиции / май 2019

Банката на Медичите – крахът на кредиторите на Ренесанса

История / април 2019

Какво е кредитната карта?

Инвестиции / март 2019

Какви са лихвените проценти по кредитите

Инвестиции / март 2019

Съществуващите видове кредити

Инвестиции / март 2019
Въведи коментар

Използвайки сайта ни, ти се съгласяваш с нашaта Политика за бисквитки.