Смарт Блог

Категория История

Най-добрите университети в света

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Всички знаем, че доброто образование е един от най-важните фактори за постигането на професионални успехи и изграждането на сериозна кариера. На много места по света има висши учебни заведения, които са доказали във времето качеството на обучението, което предлагат на своите студенти. Възпитаниците на тези елитни университети получават много стабилни знания и опит в избраната от тях сфера и пред тях се разкриват широки хоризонти за професионална реализация. В тази статия ще те запознаем с четири от най-престижните учебни заведения в света.

 

Университетът Харвард

 

Университетът Харвард е на едно от челните места в класацията на най-престижните университети в света. Намира се в гр. Кеймбридж, щата Масачузетс в Съединените американски щати. Основан е през 1636 година и носи името на политика Джон Харвард, който завещава на институцията половината от своето имуществото и ценната си библиотека.


В днешни дни Харвард е едно от най-елитните висши учебни заведения, известно с изключително високото ниво на образование, което предлага на своите възпитаници.


Университетът разполага с 12 факултета в различни научни направления - като естествени, хуманитарни и юридически науки, медицина, строителство, държавно управление и други. 


Към днешна дата в него се обучават около 15 000 студенти и работят около 5 000 преподаватели.


Харвард притежава най-голямата университетска библиотека в света, в която има около 15,8 млн. книги, сред които редица редки и ценни ръкописи. Учебното заведение разполага и с множество музеи, като например музей на геологията, на ботаниката, на минералогията и други.
Сред завършилите престижното учебно заведение са седем американски президенти, тридесет Нобелови лауреата и редица видни специалисти, известни със своите постижения в различни области. 


Университетът Харвард е известен с ниския процент на прием и високите размери на годишните такси, като средната такава е около 54 000 долара на година, в които не са включени разходите за настаняване. 


Студентите, които нямат възможност да си позволят да заплащат високия размер на таксата, могат да се възползват от различни вapиaнти зa кpeдитиpaнe нa чacт или цялата сума, необходима за пълния курс на обучение. 

 

Масачузетският технологичен институт

 

Масачузетският технологичен институт в САЩ заема една от първите позиции на най-добрите университети в света. Висшето учебно заведение е класирано на първо място в специалностите „Природни науки” и „Инженерство и технологии”. Университетът е основан през 1861 година от геолога Уилям Бартън Роджърс. Една от причините за създаването му е нуждата от подобно учебно заведение, поради научния и технологичен подем през това време в Съединените щати. 


Намира се в Кеймбридж, щата Масачузетс, като кампусът му се простира на площ от 1,6 км.


Университетът е известен със своите иновации в областта на изкуствения интелект и технологиите, а също и със образователните си програми в сферата на информационните технологии, физиката, химията, математиката и икономиката. 


Университетът има пет основни факултета: за наука, за инженерство, за архитектура и планиране, за мениджмънт и хуманитарни науки и за изкуства и социални науки.


Сред възпитаниците и преподавателите на Масачузетския технологичен институт има 97 Нобелови лауреати, както и редица световноизвестни учени и изследователи.


Годишната такса за престижното учебно заведение възлиза на около 55 000 долара.


За да могат някои от студентите да си позволят да заплащат голямата сума, вариант е да се възползват от предлаганите студентски заеми или да изтеглят друг вид  кредит.

 

Оксфордски университет


Оксфордският университет е основан около 1167 година и е най-старото висше учебно заведение във Великобритания. Разположен е в град Оксфорд, намиращ се в югоизточна Англия. 


Всяка година  университетът заема едно от първите места в класацията за най-добри учебни заведения в света, като е особено популярен с образованието си в областта на политическите и исторически науки. За нивото на обучение в Оксфорд говори фактът, че 95% от завършилите студенти успяват да намерят добре платена работа в рамките на 6 месеца след приключване на своето образование.


Университетът е съставен от повече от 40 колежа. В тях студентите могат да се възползват от редица спортни зали и места за отдих и забавление, където да прекарват свободното си време. В Оксфорд се намира и най-богатата университетска библиотека във Великобритания. Предимство на образованието в този университет е и малката численост на студентите, обучаващи се в различните групи.


Сред най-известните възпитаници на престижното учебно заведение са писателите Луис Карол и Оскар Уайлд, първата жена министър-председател Маргарет Тачър, известният астрофизик Стивън Хокинг, медийният магнат Рупърт Мърдок и други.


Оксфордския университет отпуска редица стипендии и награди на своите студенти, обвързани с различни постижения по време на тяхното обучение. Годишната такса  за обучение достига до 30 000 долара, като университетът предлага и отстъпки, в зависимост от дохода на семейството. Приетите студенти могат да се възползват и от предлагания заем от Британския образователен фонд - студентски кредит, който се изплаща след завършването на обучението.


 
Кеймбриджкият университет


Университетът в Кеймбридж е основан през 1209 гoдина и е второто най-старо висше учебно заведение във Великобритания. Намира се на 80 км. североизточно от Лондон, в град Кеймбридж. Структурата на образованието е организирана на 2 нива – първото се състои от 31 самостоятелни колежа, в които се обучават предимно студенти за бакалавърска степен. Второто ниво представлява самият университет с неговите факултети и катедри. Много от възпитаниците на Кеймбридж заемат първите редици във всички области на политиката, културата и бизнеса в страната. Доброто образование, което получават студентите в Кеймбриджкия университет, се дължи и на малобройността на отделните групи, което е предпоставка за близкия и постоянен контакт, който преподавателите поддържат със своите студенти. С тях те обсъждат освен научния материал, но и различни теми, които ги вълнуват. По време на обучението се набляга и на научноизследователската дейност, извършвана от студентите, като някои от тях дори правят свои научни публикации още по време на следването.


Сред възпитаниците на Кеймбридж има 81 Нобелови лауреати, а също и хора, заемащи високи позиции в областта на политиката, бизнеса и културата. Известни личности, завършили престижния университет са Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Джордж Байрон, Франсис Бейкън, Владимир Набоков и други. 


Таксата, която трябва да заплатят желаещите и приети да се обучават в университета Кеймбридж, възлиза на над 30 000 долара, като в случай на нужда могат да се възползват от предлаганото от Британската държава студентско кредитиране.


В клипчето по-долу можеш да се запознаеш с вдъхновяващата история на едно българско момиче, прието в два от най-престижните университета в света – Кеймбридж и Оксфорд. 


Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар