Смарт Блог

Категория Инвестиции

Най-скъпите храни по света

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Всеизвестен факт е, че има 3 базисни неща, без които човек не може да съществува – въздух, вода и храна. И докато въздухът и водата са сравнително еднакви за всички ни, то разноoбразието на храни в съвременния свят е безкрайно. В зависимост от вкусовите предпочитания и не на последно място от финансовите възможности, с които разполагат, някои хора се задоволяват с простички ястия, приготвени в домашни условия, а други, разполагащи с повече парични средства, предпочитат скъпи кулинарни изкушения, предлагани в елитни и изискани ресторанти и магазини. Високата цена на тези храни зависи, както от майсторството на топ готвачите, които я приготвят, така и от стойността на продуктите, които съдържат. В тази статия ще те запознаем с някои от най-скъпите храни в света, цените на които могат само да ни удивляват, като със сигурност е любопитно и интересно.

 

•    Най-скъпите гъби 

Най-скъпите гъби в света – това са трюфелите. Те растат под земята, в корените на някои конкретни видове дървета. Високата им цена се базира основно на тяхната рядкост, трудното им намиране в природата – основно със специално обучени за това кучета, а също и на невероятния вкус, който придават на приготвените с тях ястия. От стотици години трюфелите са символ на лукс и присъстват в кухните на едни от най-изисканите гурме ресторанти.
Най-скъпият вид трюфел е белият италиански трюфел „Алба“, като такъв, тежащ 1,51 кг. е купен от търговец от Хонконг за баснословната цена от 160 406 долара.

 

•    Най-скъпият хайвер

Хайверът е една от храните, която винаги се свързва с лукс, благосъстояние и много пари. Качествените видове са с цени, достъпни само за хора с големи финансови възможности.
Най-скъпият хайвер, предлаган на пазара е хайверът Аlmas. Цената му достига до над 30 000 евро за килограм. Скъпият продукт произхожда от Иран и се получава от 60-80 годишни есетри от Каспийско море. Тъй като този хайвер е изключително рядък, произвеждат се само около 20 – 30 кг. годишно, той може да се намери на много малко места, едно от които е гурме магазинът Caviar House & Prunier в Лондон, където може да бъде закупен срещу съответно доплащане в 24 каратова златна кутия.


•    Най-скъпият пъпеш в  света

Най-скъпият пъпеш в света е така нареченият „Кралски пъпеш“  Юбари. Представлява хибрид между два сорта пъпеши и се отглежда на остров Хокайдо в Япония. Цената му достига до 24 600 долара за брой. Високата цена на този плод се базира на ограничените количества, в които се отглежда, но също и на необикновените му вкусови качества – щастливците, успели да вкусят от скъпия плод, казват, че усещат различни вкусове, преминаващи от сочност, през пикантност, последвана от сладост. В Япония, да бъде предложен пъпеш Юбари на гостите е символ на финансовото благополучие на домакините.

 

•    Най-скъпата диня в света - черната диня Денсуке

Този продукт отново се отглежда единствено в Страната на Изгряващото слънце, на японския остров Хокайдо. Плодовете имат съвършено обла форма, без никакви линии и са със специфичен тъмен цвят. Високата цена на този сорт произтича не толкова от отличителните му вкусови качества, а по-скоро от неговата рядкост – годишно се берат едва около 1000 броя. Цената за  диня Денсуке, тежаща около 7,7 кг може да достигне до 6100 долара. 

 

•    Най-скъпият чай в света - „Червена мантия” (Дахунпао)

Трудно човек може да предположи каква е цената за килограм от този чай – тя възлиза на баснословните 685 000 долара! Неимоверно високата му стойност произлиза от факта, че реколтата, от която се извлича са единствено 6 броя 350 годишни храсти, растящи до китайския манастир Тянсин, като годишно бива произведена по-малко от половин килограм продукция.

 

•    Най-скъпата подправка в света

Най-скъпата подправка в света е Шафранът, като цената му може да достигне 30 000 евро за килограм. Произвежда се от цветовете на шафрановия минзухар, а високата му цена се основава главно на факта, че за добиването на  един килограм шафран са необходими около 150 000 цветчета. Шафранът се използва като подправка, придаваща  уникални вкусови качества на ястията, а също може да се използва и като оцветител и има възможността да оцветява 100 000 пъти повече от своя обем. Подправката е изключително полезна при лечението на проблеми с храносмилането. 

 

•    Най-скъпата риба в света

Рибата Фугу се счита за една от най-скъпите риби в света. Тя е известна още като риба Балон, поради свойството си при опасност да се надува, като увеличава три пъти обема си и приема формата на балон. Рибата Фугу може да бъде намерена във водите около Япония и Корея и се счита за изключителен деликатес в японската кухня. Цената на обработена част от рибата Балон може да достигне 1000 долара. Най-интересен е фактът, че ако не бъде приготвена правилно, скъпата риба може да бъде смъртоносно отровна, като невропаралитичната отрова на една риба може да предизвика смъртта на 30-40 души. Именно затова, в японските ресторанти, единствено специално обучени, лицензирани готвачи имат право да приготвят скъпото ястие.

 

•    Най-скъпото говеждо месо в света

Най-скъпото говеждо месо в света е японското мраморно говеждо, което се получава от няколко специални породи крави, които са  разновидности на японската порода говеда Кобе. Високата му цена произтича от факта, че тази порода е строго пазена в Япония, а извън страната почти не се отглежда. В сравнение с всички останали меса, японското мраморно говеждо съдържа най-малко холестерин, а високо енергийните фуражи, с които се захранват животните водят до превъзходните вкусови качества на продукта. Ценители, желаещи да опитат този деликатес, е нужно да заплатят минимум между 400 и 600 евро за килограм.

 

•    Най-скъпото кафе в света

Кафе „Копи Лувак“ е най-скъпото кафе в света, като чаша  от ценната напитка в заведение в някоя европейска столица  струва около 100 долара, а цената му за килограм варира между 500 и 1500 долара. Високата цена на кафето се базира на малките количества и специалната технология на производството му. Кафето се произвежда в Индонезия,  като за получаване на крайния продукт кафените зърна минават през храносмилателния тракт на малък бозайник – цибетка. Така получените и вече изпечени кафени зърна се счукват на ръка в продължение на час, след което получената смес се пресява за получаване на вече готовото кафе.

 

Следващото видео със сигурност ще ви е интересно:

 


 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар