Смарт Блог

Категория История

Най-търсените кадри от работодателите в България

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Решението каква професия да избере е един от важните житейски избори, пред които се изправя всеки човек. Някои хора от ранна възраст са наясно с какво искат да се занимават, други вземат това решение по-късно, трети дълго време сменят различни поприща, докато намерят тази работа, която ги удовлетворява най-много. За да изберем подходящата за нас професия е нужно да определим кои са нашите силни страни, какви умения притежаваме, какъв тип работа би ни допаднала, дали търсим динамика и предизвикателства или предпочитаме по-скоро сигурност и спокойствие.


Пазарът на труда е особено динамичен, като всяка година тенденциите в търсенето на различни по квалификация кадри се променят. 


През последните години бизнесът в България отчита, като един от своите основни проблеми, недостига на кадри.


В статията по-долу ще те запознаем с това кои са били най-търсените професии от работодателите в България през изминалата 2021 година.


Машинни оператори


Колкото и да е изненадващо, данните от Агенцията по заетостта показват, че през изминалата 2021 година в България най-много са търсени кадри за позицията машинен оператор. Длъжността предполага работа с различни по специфика машини, в зависимост от вида производство, с което се занимава конкретната компания. Една от основните причини за високото търсене на машинни оператори е нарастващият брой на заводите, които се нуждаят от подобен тип служители. На фона на големия брой обяви за търсене на такива кадри, статистиката отчита, че желаещите да работят подобна дейност все повече намаляват. Освен машинни оператори, все повече компании търсят да назначат профилирани работници - основно заварчици и електротехници.  


Лекари


Още преди появата на коронавирусната инфекция през 2020 година, в България се отчиташе голям недостиг на работни кадри в областта на здравеопазването. С настъпването на пандемията, липсата на здравни специалисти се засили многократно. Поради ковид кризата, на много от лекарите им се наложи да работят с ковид пациенти, за сметка на своите тесни специалности.  Предпоставка за недостига на кадри в тази сфера е и ниското заплащане, което получават, на фона на отговорността, която носят, трудността и спецификата на професията, по-дългият период на тяхното образование и получаване на специалност. Това е и причината много от завършилите медицина да предпочетат да упражняват своята професия извън пределите на страната, където ще бъдат много по-високо заплатени. Освен доктори, в различните здравни заведения се усеща голям недостиг на медицински сестри и санитари.

 

Учители


Статистиката показва, че в страната ни се отчита все по-голям недостиг на кадри в областта на образованието. Според доклад на Регионалната служба по заетостта за 2021 година, най-търсената професия в столицата от различни образователни институции е тази на учител. Сравнително ниското заплащане в сферата е една от предпоставките за липса на квалифицирани кадри. Друга причина е големият брой на учители, които навлизат в пенсионна възраст и възникващата нужда да се назначат нови кадри на техните места. Преди 2021 година се отчита и недостиг на персонал в яслите и детските градини.

 

Специалисти в сферата на информационните технологии


В последните години, както по целия свят, така и в България, се наблюдава значително голямо търсене на специалисти в сферата на информационните технологии. Пандемията от ковид допълнително допринесе за подема на дигитализацията в редица сектори на обществения живот, като образование, търговия, банкиране, финанси и други. Мениджърите на редица компании се убедиха, че е нужно да изведат в приоритет цифровите и електронните услуги, за да могат да бъдат конкурентноспособни на динамичния пазар. Това от своя страна е предпоставка за все по-засилено търсене на различни софтуерни продукти и услуги, което още повече засилва нуждата от допълнителни кадри в сферата на информационните технологии. 


Все повече в живота ни се наблюдава навлизането на машини, имитиращи човешкия интелект, което обуславя и нуждата от тясно профилирани ИТ специалисти, които да ги разработват, или така наречените „Инженери по изкуствен интелект”. 

 

Строителни работници


Въпреки пандемията от коронавирус, в последните години се наблюдава тенденцията все повече българи да вземат решение да закупят собствено жилище, използвайки своите спестявания или възползвайки се от ипотечен кредит. Това е предпоставка за нуждата от построяване на нови сгради и жилищни комплекси. Инфраструктурното строителство също отбелязва растеж –  строят се нови пътища и магистрали, подновява се градската пътна настилка, извършват се ремонтни дейности в градска и извънградска среда. Браншовата камара на строителите отчита значителна липса на изпълнителни кадри, които да извършват строителните дейности, тъй като въпреки предлаганите  сравнително високи заплати в сектора, все по-малко млади хора проявяват интерес към тази работа. Най-търсените кадри от строителния бранш са тези на специализираните работници, които да изпълняват строително монтажните дейности. 

 

Работещи в сферата на ресторантьорството и туризма 


От години, с наближаването на летния и зимния активен туристически сезон, се отчита сериозен проблем с набирането на служители в сектора. Поради наложените ограничения в последните две години обаче, редица служители от бранша останаха без работа. Причината е състоянието на несигурност от страна на работодателите дали ще могат да продължат своята дейност, за да осигурят заплатите на своите служители. След възвръщането на „нормалния живот” и отпадането на мерките, се отчита значителен недостиг на кадри в бранша. Според директора на Колеж по туризъм - Варна, доц. Генка Рафаилова, голяма част от добре обучените и квалифицирани кадри в сферата на туризма са се преквалифицирали в други области. Причината за това е дългото време, в което са останали без препитание, в следствие на ковид локдауна.


Ако сте в процес на търсене на професионална сфера, към която да се насочите или просто се интересувате от съвременните тенденции на пазара на труда в България, се надяваме тази статия да ви е била от полза. Ако търсите своето професионално поприще е важно да знаете, че трябва добре да обмислите своя избор, да прецените своите силни страни, но също и възможността, която бъдещата работа ще ви даде.


Във видеото по-долу можете да се запознаете по-подробно с това какви точно знания и умения се изисква да има един специалист – машинен оператор – позицията, която се оказва най-търсена в България през 2021 година.

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар