Смарт Блог

Категория Инвестиции

Невероятната история на Джордан Белфърт – „Вълкът от Уолстрийт“

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Всички сме чували или чели удивителни истории за финансови манипулации, чрез които умели личности са се облагодетелствали с незаконно придобити средства в огромни размери. Не е учудващо, че голяма част от тези хора са притежавали финансов нюх, както и нужното образование в тази сфера. Положителната поука, която можем да извлечем от тези истории е, че по-голяма част от такива престъпления са разкрити и измамниците са понесли правните последствия от своите престъпни схеми.


В тази статия ще разкажем историята на един от най-известните финансови измамници в нашето съвремие - тази на Джордан Белфърт, популярен като „Вълкът от Уолстрийт.“

 

Джордан Белфърт е роден през 1962 година, в Бронкс. Израства в Куинс - един от сравнително бедните квартали на Ню Йорк, известен с дейността на много гангстерски банди и техните престъпления. 

 

Семейството на младия Белфърт не е заможно, но е изключително амбициозно. 

 

От много ранна възраст, младият Джордан проявява необикновен бизнес нюх. Още след завършването на гимназиалното си образование, той заедно с негов близък приятел, захващат бизнес начинание и започват да продават сладолед и десерти на тротоарна количка на плажа на родния им Куинс, от което в рамките на едно лято, успяват да спечелят над 20 хиляди долара. След завършването на гимназия, Белфърт мечтае да стане зъболекар, но още в началото на постъпването си в Медицинския университет на Мериленд, разбира, че това образование няма да му осигури със сигурност желания финансов просперитет и напуска. 

 

През следващите години се пробва да натрупа финансови средства, работейки като амбулантен търговец на разнообразни стоки, но претърпява неуспех и на 25-годишна възраст обявява банкрут. 

 

След това неблагополучие започва невероятната история за финансовия подем, възход и последващия ги провал на „Вълкът от Уолстрийт“, базирана на огромни финансови измами на фондовата борса. 

 

В началото на деветдесетте години на миналия век, Белфърт създава своя собствена фирма - „Стратън Оукмънт“, която търгува с акции на борсата. Компанията не е разположена на Уолстрийт, а в Лейк Съксес, предградие на Лонг Айлънд. Чрез измамните схеми, които Белфърт налага, като практика на работа на своите служители, компанията за кратък период от време натрупва невероятни финансови приходи.

 

В „Стратън Оукмънт“ работят предимно млади хора, току-що завършили своето образование, жадни за печалба и бързи успехи. Основната техника, която Белфърт използва, е да закупува акции с нищожна стойност, които след това продава на инвеститори на рискови пазари, убеждавайки ги в ползата от сключената сделка. В следствие на дейността си жъне огромни финансови печалби  на гърба на измамените си клиенти. Годишната печалба на Белфърт възлиза на около 50 милиона долара, като има дори случай, в който печели 12 милиона долара само от една сделка. Голяма част от измамените инвеститори понасят огромни финансови загуби, които ги принуждават да обявят банкрут и да запълват загуби, нанесените от измамната схема на „Стратън Оукмънт“, ползвайки кредити.

 

Опиянен от бързия финансов подем на своята компания, младият Джордан Белфърт започва да води разгулен и безразсъден начин на живот, съпроводен от разточителни гуляи, ежедневна употреба на обилно количество алкохол и наркотични вещества. Наркотиците започват все повече да замъгляват реалната преценка на „Вълкът от Уолстрийт“, който развива редица параноидни и депресивни състояния и се впуска в необмислени постъпки. Успява да потопи 53 метровата си яхта, да катастрофира с частния си самолет, харчи невероятни суми за партита, които организира за забава на своите подчинени. Наркотичната зависимост все повече пречи на разума на Белфърт, а алчността му го води до взимането на редица необмислени финансови решения. Безумното поведение на Белфърт слага край и на брака му с красивия модел Надин, от която той има и две деца.


Системните измами на „Стратън Оукмънт“ се разрастват до такава степен, че Федералното бюро започва да разследва компанията. В резултат на разследването, Националната Асоциация на търговците с ценни книжа закриват „Стратън Оукмънт“. По време на разследването през 1999 година Белфърт се съгласява да свидетелства срещу свои колеги и се признава за виновен за финансови измами и пране на пари, в резултат, на което е осъден. Излежава само 22 месеца от цялата си четиригодишна присъда.


След престоя си в затвора, „Вълкът от Уолстрийт“ оставя зад гърба си наркотичната зависимост, разгулния живот и измамите. Стартира на чисто и започва да пише своята мемоарна книга, която издава през 2007 година, под заглавието „Вълкът от Уолстрийт“, последвана от издадената през 2009 година втора книга - „Залавянето на Вълкът от Уолстрийт“.  Книгите жънат небивал успех, като през 2013 година са екранизирани от хитовия холивудски режисьор Мартин Скорсезе. Филмът „Вълкът от Уолстрийт“ се превръща в абсолютен хит и има пет номинации за наградите на филмовата академия Оскар, а главната роля в него – тази на Белфърт, е изиграна от Леонардо Ди Каприо.


Днес, някогашният изпечен борсов мошеник Белфърт, е финансов консултант в над 50 различни компании. Двата му романа, базирани на неговите мемоари са издадени в над 40 държави и са преведени на 18 езика. Автор е и на редица статии в престижни издания. Печели и от изнасянето на мотивиращи лекции из целия свят. 


На 7 април 2007 година Белфърт пристига и в България, където изнася целодневна лекция на тема „Техники за продажби и убеждаване по системата на Джордан Белфърт“. Залата, в която се провежда събитието е препълнена, въпреки фрапиращо високата цена на таксата за участие, която достига до 861 лева!


В днешни дни, напълно промененият 60 годишен Белфърт живее в сравнително скромен дом в Манхатън Бийч. Издържа се основно от своята консултантска дейност, мотивационните лекции и обучения, които изнася из целия свят, а също и от приходите от продажбите на написаните от него книги. 


По-голямата част от спечелените пари дава, за да изплати обезщетенията, които дължи на измамените от престъпните му схеми инвеститори, чиято обща стойност възлиза на 119 милиона долара. 


В многото интервюта за различни медии, които дава, той твърди, че съжалява за престъпните си действия в миналото, с които е допринесъл за финансовия крах на измамените клиенти. На въпроса: Какво му е помогнало да събере сили и след провала си и престоя в затвора да продължи напред, той отговаря, че това е било огромното му желание да си върне уважението на неговите деца.


Надяваме се, че тази невероятна, доста поучителна и вълнуваща история за успех и падение е била интересна за теб, като в клипа по-долу можеш да научиш малко повече и да видиш част от негова мотивационна реч.  


 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар