Смарт Блог

Категория Инвестиции

Състояние на пазара и новите коронаиндустрии

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter


Интересно е да разгледаме какви са пандемичните ефекти върху пазара, развитието на различните бизнеси, високотехнологичните компании, както и новите коронаиндустрии; кои сектори ще растат за в бъдеще, при кои ще има по-скоро застой или спад. В статията по-долу може да прочетете какво споделя по темата и финансовият експерт Преслав Райков и какви са неговите прогнози.

 

След настъпването на пандемията COVID-19 и световната икономическа криза, се наблюдава как основните капитали започват да се насочват към сектори, които биха донесли по-добра възвръщаемост. Това коментира и финансовият анализатор Преслав Райков в предаването „Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria. Той обяснява, че инфлацията започва да се усеща все по-силно, особено в Съединените американски щати, въпреки че пазарите там, както и в Европа бележат рекордни ръстове след първото полугодие. Само че забележителният пандемичен ръст на Big Tech компаниите може да е реално и към края си и да започнем да наблюдаваме възхода на новите 5G индустрии. 


Вижда се как инвеститорите и централните банкери започват да се притесняват от нивото на инфлацията. Компаниите вече също започват да усещат натиск да вдигат заплатите на служителите си, особено в САЩ. Но това най-вероятно предстои и за европейските пазари, където инфлацията все още не е толкова голяма, но определено се усеща и коментира. Федералният резерв на Съединените американски щати също загатва за по-бързо вдигане на лихвите; той сега е на всички пазари, искайки да изтегли капитал от тях. Според прогнозите на Преслав Райков, Федералният резерв постепенно ще почне да изтегля ликвидната подкрепа и изкупуването на облигации, които сега са месечно приблизително 120 милиарда долара. В резултат на това ще паднат цените на активите и повечето инвеститори ще започнат да се пренасочват към по-сигурни активи. През първото полугодие на тази година, ръстът на индексите в Съединените американски щати беше двуцифрен: за Dow Jones – 13%, а за S&P500 – 15%, благодарение на така наречената „стара икономика“, в която вече влизат и Big Tech компаниите.


Според Преслав Райков, ръстът на технологичните компании, който се наблюдава може всъщност и да спре, да се задържи на сегашните нива или дори да се наблюдава спад при по-големите Big Tech компании. Акцентът започва да се прехвърля към секторите с по-добра възвръщаемост, към така наречените „нови коронаиндустрии“. Тези нови и иновативни индустрии, които се развиха в резултат на COVID-19, със сигурност ще продължат възхода си и занапред, възползвайки се от развитието и навлизането на нови бизнес модели, практики и технологични модификации, както и от 5G мрежата, предоставяща по-голяма скорост на обмена на данни. В това число влизат телемедицината и всички технологии, свързани с предоставянето на възможност за отдалечена работа. Пандемията COVID-19 направи все по-популярен съвременния модел на работа, наречен “home office”, който определено ще остане и за в бъдеще. Ако в началото доста компании и служители изпитваха редица ограничения при този модел на работа, то към днешна дата определено можем да кажем, че всичко вече е много по-осъвременено, модернизирано и адаптирано за нуждите на всеки. Както ние, така и бизнесът живее в нови изключително динамични времена, които налагат гъвкавост, иновативност и голяма адаптивност.

 

Например, Индия, Африка и Китай са пазари, които най-вероятно ще се повлияят доста от телемедицината, тъй като при тях за съжаление липсва достъп до бързо и качествено здравеопазване. А телемедицината дава възможност за дистанционно оказване на лекарска помощ, благодарение на 5G мрежата. Според финансовият експерт Преслав Райков, този тренд ще създаде бизнеси, които впоследствие ще навлязат и в по-развиващите се пазари. Той прогнозира, че доста компании ще се насочат към тази ниша. Това представлява нов сектор, с дългосрочен хоризонт за развитие; такива компании ще станат лидери като Apple и Facebook, според Райков.   


Предвид навлизането на новия „делта“ вариант на COVID-19, има притеснения относно въздействието му върху развитието на пазарите, особено в европейските държави. Ако има нови затваряния на бизнес сектори, то това отново може да се отрази на вече започналото възстановяване на бизнесите. Никой не може категорично, разбира се, да прогнозира какви ще са точно пандемичните ефекти върху пазарите. Новият бизнес свят определено може да се нарече доста динамичен, нестабилен и предизвикателен, като всички инвеститори трябва добре да обмислят решенията си.


В САЩ се наблюдават добри темпове на възстановяване на пазара на труда. Във Великобритания има оптимистични прогнози и очаквания за нарастващи нива на потребление след отваряне на бизнесите, заради спестяванията, натрупани през периода на COVID пандемията. Преслав Райков смята, че ще има и рекордни нива на потребителското харчене и в САЩ. 


В САЩ се наблюдава значително качване на цените на имотния пазар, но според него това не трябва да се сравнява и анализира с имотния балон от 2007-2008 година. Финансовият експерт коментира, че към момента портфейлите в недвижимо имущество са с по-високо качество и изтеглените кредити. Той обяснява, че през изминалите три години евтиният капитал се е насочил към имотния пазар, като вид защита срещу евентуално бъдещо покачване на лихвените нива. Предвид продължаващата пандемия и икономическа нестабилност, възвръщаемостта от бизнес имотите няма как да се върне в скорошен план към нивата си от преди COVID-19. Не се очаква да се наблюдава спадане на цените и при жилищното имущество.


Прогнозира се бъдещ ръст при добивната индустрия, поради световните инфраструктурни проекти, включително и този за административния сектор в Съединените американски щати. Анализаторът също така коментира, че медта е преминала рекордните нива от 10 000 долара на тон. Ръстът се наблюдава и заради нарушените вериги за доставки, според него.


Относно биткойнът, който е гореща тема към момента, Преслав Райков коментира, че тази криптовалута е доста волатилна, като нейното бъдещо развитие по-скоро ще зависи и от действията на регулаторните органи. Но не могат да се очакват резки покачвания в дългосрочен план, сравнимо с последните месеци, но ще се наблюдава ръст. Райков обяснява, че биткойнът като актив все още се обучава как да реагира на новини, а това също определя неговото развитие.


Във видеото по-долу може да видите и цялото интервю с финансовия анализатор Преслав Райков. Със сигурност ще ви е интересно и полезно, ако се вълнувате от финансовото развитие на пазарите и инвестиционни проекти:


 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар