Смарт Блог

Категория Инвестиции

Съвети как да организираме лятната си ваканция

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Лятото наближава и започваме да кроим планове за така чаканата лятна ваканция. Хубаво е добре да обмислим как да организираме това преживяване, така че да можем да му се насладим максимално, без да има непредвидени неприятни ситуации и разбира се да успеем да се впишем в предвидения бюджет. Има няколко важни неща, на които трябва да обърнем внимание при организирането на своята почивка – локацията, мястото където ще отседнем, какви средства можем да отделим, как да стигнем до желаната дестинация и други. В тази статия ще ти дадем няколко идеи за това как да планираш твоята ваканция. 

 

Избери си локация 


Като за начало трябва да решиш на какво място би искал да прекараш своята почивка. Дали ще потърсиш прохладата и спокойствието на планината, или ще предпочетеш морето? Mоже би ще решиш да посетиш някоя известна туристическа дестинация? Място извън България, където да се запознаеш с нова култура, да се насладиш на местната кухня и да разгледаш различни забележителности? Или пък страхотен избор за теб би било да посетиш някое екзотично място, където да събереш нови вълнуващи впечатления? Във всички случаи е важно да помислиш добре преди да решиш къде точно ще си прекараш най-добре своята дългоочаквана ваканция.


Избери си типа място, където да отседнеш


За да планираш своята почивка е нужно да решиш дали искаш да запазиш апартамент в голям хотелски комплекс, да резервираш малка семейна къща за гости или да се възползваш от така популярните напоследък Аirbnb апартаменти под наем. Това зависи разбира се и от хората, с които ще споделиш своята ваканция. Ако планираш семейна почивка с деца, може би по-подходящо е да търсиш спокойни и добре уредени места, като хотели тип all inclusive, които разполагат с редица развлечения за децата. Ако си решил да се забавляваш с приятели, може би ще предпочетеш хотел, който да е близо до зона с ресторанти, барове и дискотеки. Ако планираш да посетиш някоя известна туристическа дестинация, където да разглеждаш известните местни забележителнoсти, би било удобно да се спреш на хотел или апартамент под наем в центъра на града. В случай, че имаш домашен любимец, който искаш да вземеш, е много важно да проучиш дали на мястото, което си избрал, е позволено да се отсяда с животни.

 

Състави си бюджет


Когато започнеш да планираш своята ваканция е нужно да прецениш какви средства ще имаш възможност да отделиш за нея. Важно е след като си уточнил мястото, на което искаш да почиваш, да пресметнеш всички разходи – за нощувки, храна, транспорт, такси за шезлонги и чадъри, както и разходи за атракциони и други забавления. Добре би било да включиш и определена сума за непредвидени разходи. В случай, че разходите за така мечтаната почивка надвишават стойността, която можеш да отделиш, има вариант да се възползваш от предлаганите на пазара потребителски кредити. Така няма да се налага да се откажеш от така желаното преживяване, а кредитът ще можеш да изплатиш на вноски впоследствие. 

 

Проучи внимателно преди да резервираш


Преди да запазиш хотел за твоята почивка направи обстойно проучване на офертите на пазара. Има различни сайтове, в които можеш да разгледаш огромен брой предложения. В тях може да зададеш предварително твоите основни критерии, като локация, ценови диапазон, периода, в който си планирал да почиваш, брой на почиващите и други. По този начин можеш да филтрираш офертите, които отговарят на твоите изисквания. Ако харесаш дадена оферта, но все пак се колебаеш, можеш да потърсиш във форумите в интернет дали няма отзиви от клиенти, които вече са посетили даденото място. Можеш да проучиш и сайтовете, които предлагат оферти с намаление. Ако нямаш време или ти е досадно да се занимаваш, можеш да се възползваш от услугите на туристическа агенция, която да подбере за теб няколко предложения, съобразени с твоята представа за желана почивка. 

 

Направи си ранна резервация


Много от хотелите предлагат големи отстъпки, в случай че клиентът е направил своята резервация преди началото на летния сезон. Хубаво е да помислиш от рано кога и къде би искал да прекараш своята ваканция, да разгледаш различните предложения и да резервираш възможно най-изгодната оферта. Друго предложение, за да почиваш изгодно, е да планираш своята почивка извън активния летен сезон – началото на юни или през септември. Тогава, предлаганите от хотелите цени са значително по-ниски от колкото през останалото време.

 

Обмисли транспорта


Не на последно място е нужно да решиш как ще стигнеш до избраната дестинация. Повечето хора предпочитат да пътуват със собствен автомобил. Това им помага да не зависят от различни видове градски и извънградски транспорт и да могат свободно да посещават различни места по време на своята почивка. Ако решиш да пътуваш със собствен автомобил е важно да провериш дали мястото, където ще отседнеш, предлага паркинг и ако не, дали има места за паркиране в близост до него. В случай че нямаш собствен автомобил или не ти се шофира, можеш да ползваш някоя от фирмите, предлагащи междуградски превоз или железопътен транспорт. Можеш да се възползваш и от някои от предлаганите от авиолиниите вътрешни полети, които биха ти спестили значително време. 


Ако си решил да почиваш извън България, обмислянето на транспорта е особено важно. В случай, че ще пътуваш в някоя Европейска държава, можеш отново да избереш да се придвижваш със собствен автомобил. Въпреки че е по-бавно и изморително, това би ти дало възможност да разгледаш много повече места, през които ще минаваш. В противен случай отново можеш да пътуваш с автобус или самолет, като е хубаво внимателно да проучиш цените на билетите, тъй като варират в големи граници.


Където и да избереш да прекараш твоята лятна ваканция, запомни, че най-важно е да я споделиш с приятна компания, с която да се забавляваш и трупаш вълнуващи впечатления.


Приготвянето на багажа също е много важна част от подготовката на всяко пътуване. От видеото по-долу можеш да научиш няколко полезни трика, които да ти помогнат при подреждането на багажа за предстоящата почивка.


Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар