Смарт Блог

Категория История

Успешните и не толкова успешните бизнеси на богатите

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Всички сме чували историите за милионери и милиардери, натрупали огромни състояния, които водят изключително охолен начин на живот. Не всички те обаче успяват да запазят своето богатство до края на дните си. Някои от тях, правейки неправилна преценка или взимайки грешни бизнес решения, губят голяма част, а понякога и цялото си финансово състояние. В тази статия ще ти разкажем за няколко от най-известните милионери, изгубили богатствата си.

 

Патриша Клуге
През 1981 година бившият модел и танцьорка Патриша Клуге се омъжва за основателя на Metromedia Джон Клуге. След като през 1987 година телевизионният магнат продава каналите на своята компания за 4 милиарда долара, той е обявен от списание Forbes за най-богатия човек на света.  След 9 години брак, през 1990 година, съпрузите се развеждат, като при развода Патриша Клуге успява да сключи споразумение да получава годишна издръжка от близо 1 млн. долара, както и нейна собственост става досегашното им семейно имение в Албемарл, разполагащо със собствена хеликоптерна площадка, винена изба и конюшня. След развода Патриша се омъжва отново и заедно със съпруга си основава компания, специализирана в производството и продажбата на вино. За целта те закупуват земя с площ от 3,8 кв. км., в близост до имението Албемарл. В началото бизнесът им потръгва, като различните вина, които произвеждат, придобиват популярност и печелят редица призове на различни изложения. Това кара Патриша да реши да разшири бизнеса, поради което изтегля кредит от 65 милиона долара, като залог за който ипотекира имението, получено при развода. Сумата тя използва, както за разширяване на производството, така и за построяването на свръхлуксозно селище, състоящо се от 24 къщи, обзаведени с всякакви екстри. За лош късмет обаче, проектът съвпада с настъпването на световната финансова криза и затягането на имотния пазар. Патриша е принудена да пусне имението Албермарл на търг, но поради липсата на интерес, в последствие то е иззето от банката, за да може да покрие част от дължимите суми по натрупаните задължения по кредита. Освен загубата на имението бившата госпожа Клуге е принудена да продаде голяма част от вещите и бижутата си.

 

Виджaй Maля
Bиджaй Maля e индийски бизнесмен и бивш депутат в горната камара на индийския парламент. Бил е председател на най-голямата алкохолна компания в Индия, а също и на местни представителства на големи мултинационални фармацевтични компании. Известен е с охолния начин на живот, който води. Бил е собственик на отбора от Формула 1 Force India, а също и на отбора по крикет Royal Challengers Bangalore. През 2005 година, Маля създава авиокомпанията “Kingfisher Airlines“. Компанията бързо се развива и става втора по големина за вътрешни полети в Индия, като през 2008 година започва да изпълнява и международни курсове. В последствие се оказва, че през голяма част от времето компанията е била на загуба. През 2012 година става ясно, че Маля е натрупал огромни дългове, тъй като е влагал много средства в опит да поддържа работещ бизнеса си. През 2013 година компанията дължи над един милион долара на различни банки, спира да изплаща заплатите на служителите си и губи лиценза си на авиопревозвач. Мали е обвинен във финансови измами и пране на пари. За да избегне ареста той заминава за Великобритания, където живее и до днес.


Eлизaбeт Xoлмc
През 2003 година деветнадесет годишната Елизабет Холмс прекъсва следването си в Стандфордския университет и основава биотехнологичната фирма "Тhеrаnоѕ". Компанията има за цел да разработва иновативни методи в сферата на кръвните изследвания. Холмс бързо успява да привлече редица заможни инвеститори, които да подкрепят нейния стартъп. Издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона долара, толкова инвестира и бившата американска министърка на образованието Бетси Де Вос. Холмс привлича инвеститори, продавайки идеята за разработването на революционна технология, при която с изследването само на една капка кръв, могат да бъдат диагностицирани редица болести. През 2004 година, една година след стартирането си, "Тhеrаnоѕ" вече е с капитал над 6 млн. долара, а през 2010  достига до почти 100 млн. долара. Холмс е канена на всяко едно важно събитие и седи редом до световни лидери и известни личности. Всичко това се срива, когато през 2015 година, разследващият журналист от "Уoлcтpийт Джъpнъл“ Джон Карейро, заедно с двама професори по медицина, прави разследване, което разкрива, че тестовете, които предлага компанията са неефективни. Става ясно, че много хора, използвали технологията на компанията, са били грешно диагностицирани и съответно не са се подложили на адекватно лечение. Състоянието на Холмс се стопява до нулата. Срещу нея е заведено дело и въпреки, че самата тя твърди, че е била подведена, в началото на 2022 година съдът я признава за виновна за 4 обвинения, като за всяко от тях може да получи максимална присъда от 20 години. 

 

Шон Куин
Шон Куин, чието истинско име е Йоан Игнатий Куин, е ирландски бизнесмен, който през 2008 година е обявен за най-богатия човек в Ирландия. Отраснал в семейство на фермери в Северна Ирландия, той напуска училище на 14 годишна възраст и започва сам да изкарва прехраната си, продавайки чакъл от семейната ферма. Постепенно разширява асортимента си, като започва да предлага различни строителни материали като пластмаса, стъкло, цимент. Бизнесът му се развива добре и той основава компанията Quinn Group, която се занимава с дейности в сферата на недвижимите имоти, застрахователния бизнес и хотелиерството. През 2008 година състоянието му е оценено на 4,7 млрд. евро. Куин обаче използва голяма част от своите капитали, влагайки ги в дялове в „Англо-ирландска банка“, която понася огромни загуби поради финансовата криза от 2008 година. Това е причината и Куин да претърпи големи щети, които се опитва да покрие теглейки нови кредити. През 2011 година бизнесменът е принуден да обяви фалит, а в края на 2012 е осъден на девет седмици затвор за финансови престъпления.

 

От клипчето по-долу ще научите повече за историята на Елизабет Холмс.

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар