Смарт Блог

Категория Инвестиции

В какво да инвестираме парите си?

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

В тази статия ще научите:

 

  • Какво представляват инвестициите?
  • Как да преценявате тяхната сигурност и доходност?
  • В какво може да инвестирате и кои са най-подходящите инвестиции за вас?

 

 Веднъж научени да управляваме личните си финанси, да теглим разумно кредити, да внасяме редовно вноските си и да спестяваме, пред нас се разкрива следващият финансов въпрос – как и в какво да инвестираме парите си, за да ни носят сигурност и доходност. 

Инвестицията е влагане на пари или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел печалба. Когато говорим за инвестиции, думата сигурност не е най-правилният избор. Инвестициите винаги крият известен риск – по-голям или по-малък. Обикновено по-високият риск е свързан и с по-висока евентуална доходност. Акциите са по-доходни от облигациите, но носят повече риск. При дългосрочните инвестиции можем да заложим на по-висока доходност и по-висок риск, докато при краткосрочните е добре да предпочитаме по-ниския риск и по-ликвидните инструменти. За да минимизираме риска, са нужни постъпки за защитаване на вложенията, разумно инвестиране и щателен анализ, за който пък са ни нужни много знания в сферата, в която ще инвестираме.

Инвестиции в имоти

Инвестицията в имоти е широко застъпена в България. Това се дължи на факта, че обществото ни не толерира рисковите инвестиции и предпочита сигурните такива, както и на ниската финансова грамотност на немалко от българите. При инвестиция в имоти са възможни два варианта – покупка на имоти, което предполага наличие на достатъчно парични средства или покупка на дялове във фондове, инвестиращи в имоти, което предполага по-малко вложение и по-ограничена нужда от финансови средства. 

И в двата случая инвестицията в имот е нискорискова и среднодоходна, със средно ниво на възвръщаемост. Придобитият имот може да бъде препродаден с цел печалба или отдаван дългосрочно под наем, което да носи ежемесечни доходи. По-голям риск носят инвестициите в имоти, закупени на кредит – с ипотечен кредит. Там рискът значително нараства заради кредита. Тези инвестиции са сравнително добър избор за хора, които имат средствата, необходими им за покупката, без да се налагат да ползват кредити. Обикновено покупката – инвестицията – се прави в момент, в който цените на пазара са ниски, а продажбата – при повишаване на цените, откъдето идва и печалбата на средства при този тип инвестиция. Друг вариант е купуване на имот грубо строителство, допълнително влагане на средства за ремонт и цялостно обзавеждане, и продажба на доста по-висока цена, която формира печалбата.

Инвестиция в акции

За разлика от инвестицията в имоти, тази в акции не е традиционна за България. По света е широко застъпена, но ниската степен на финансово образование на българите, както и избягването на инвестициите с висок риск, я прави не толкова популярна и разпространена у нас. Да, инвестицията в акции е наистина рискова, но е и високодоходна. За кратко време е възможно да се получи многократно увеличаване или намаляване на активите. Тоест възможни са както големи загуби на пари, така и големи печалби. 

Какво представлява инвестицията в акции? Тя ни дава право на частична собственост върху дадена компания. При покачване на стойността на активите печелим средства. Печелим и при изплащането на дивиденти от компанията. Подходяща е за дългосрочно инвестиране, тъй като при него моментните колебания или спадът надолу може след това да се трансформира в растеж нагоре и да не загубим парите си. В дългосрочен план носи добра доходност и възвръщаемост. Дава възможност и да продадем своите акции.

Инвестиция в облигации

Инвестициите в облигации са с по-нисък риск, но и с по-ниска доходност от тези в акции. Какво представляват облигациите? Те са дългови инструменти, които се имитират от държава или компания. При тях се изплащат лихви в общия случай, от които лихви печелим средства. Печалба е възможна и от покачване на цената на тези инструменти.

Инвестиция в криптовалути

Инвестицията е с изключително висок  риск и кратката ѝ история познава много загуби на големи суми пари. Тук е от изключителна важност познаването на сферата, както и разумността при инвестиране. Не е добра идея да инвестирате всички свои средства в криптовалути поради огромния риск от загубата им.

Инвестиция в злато

При инвестиция в злато е добре да внимаваме от кого и от къде купуваме златото. От изключителна важност е това да е реномиран и гарантиран търговец, тъй като в противен случай възможността да бъдем измамени и да се сдобием с нещо за много пари, което претендира, че е злато, но всъщност не е, е напълно реална. Което поражда и основния риск при този тип инвестиция. 

Инвестицията може да бъде както в златни кюлчета, така и в златни монети. Това е нискорискова инвестиция. От появата на златото до днес, то остава ценен и скъп ресурс, доказало е своята сигурност по време на финансови и геополитически кризи, което прави инвестирането в него с нисък риск от загуба на средствата. В дългосрочен план, спрямо обезценяващите се валути, цената на златото нараства. 

Подобна инвестиция е по джоба на почти всеки. Златни монети може да закупите на цени от няколкостотин до няколко хиляди лева. Тоест не са ви нужни непосилно много средства, за да можете да инвестирате в сигурността на златото. Печеливша инвестиция е и тази в ценни редки колекционерски монети, макар това да не е занимание за всеки, а за богати и разбиращи от материята колекционери. Цените на подобни монети нарастват непрекъснато и в последните години има такива, които са продадени на търг за над половин милион долара.

Инвестиция в онлайн спестовни сметки

Инвестицията е с нисък риск, печелите от нея бавно, постепенно и сигурно. Лихвите са ниски, доходността също, но пък рискът също е минимален. 

Нетрадиционна инвестиция – инвестиция в уиски и алкохол

Наричат уискито течно злато. И това не е случайно. Инвестицията в уиски – редки сортове, лимитирани колекционерски бутилки и др., е ако не по-печеливша от златото, то поне толкова доходна, колкото него. Преди две години е достигната и платена на търг рекордна цена за бутилка уиски – над милион и половина долара. 2018 година е благодатна за инвеститорите в редки сортове уиски, чиято цена скача с 40%. Инвестициите в уиски и като цяло в бутилки алкохол са печеливши, макар и не безрискови, ако знаем тънкостите в сферата. Така например цената на уискито не зависи от възрастта, а от редкостта на сорта. За други питиета цената се определя от отлежаването и възрастта. 

Независимо в какво ще инвестирате парите си, важно е да поемате разумни и обмислени рискове и да се спрете на инвестиция в сфера, която ви е позната и/или да се образовате достатъчно по темата, за да бъде печеливша инвестицията ви.

Албена Петрова

Албена Петрова

Контент мениджър в НДА

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар