Смарт Блог

Категория История

Viber – интересни и любопитни факти

0 Коментара
Споделяния
Сподели във Facebook
Сподели във Twitter

Използваш ли Viber? Колко често? Със сигурност повечето хора използват това мобилно приложение всеки ден, да не кажем непрекъснато и най-вероятно не могат да си представят ежедневието без него. Ако искаш да научиш повече интересни и любопитни факти за Viber, то прочети следващата статия.

 

Мобилните приложения за комуникация в интернет стават все по-популярни с всеки изминал ден. Както в България, така и в световен мащаб, Viber със сигурност е  най-предпочитаното и използвано. Това сочат данните и на ExpandedRamblings.

 

История и същност на Viber

 

Платформата Viber (вайбър) е VoIP приложение, чат програма за смартфони и компютри, което се интегрира в адресната книга на потребителя и се авторизира по номера на телефона му. Viber ти позволява да разговаряш безплатно през Wi-Fi, 3G и 4G мрежи с хора по целия свят. Единственото условие е и те да имат инсталиран вайбър, като заплащаш само интернет трафика. Може също така да изпращаш текстови съобщения, видеоклипове, картинки и аудиосъобщения.

Знаеш ли, че Viber направи десет години от съществуването си точно този месец? Той е пуснат за първи път на 2-ри декември през 2010 година, като в началото може да се ползва само от потребители, притежаващи iPhone. През май месец следващата година излиза и предварителната версия, предназначена за Android, която е с ограничение обаче до 50 000 потребители. Финалната версия излиза през юли 2012. Същата година вайбър става достъпен и за BlackBerry, Windows Phone и Bada, а през 2013 излиза и Viber Desktop за Windows. Това непрекъснато, бързо, технологично развитие и все по-голямата достъпност на вайбър, го прави изключително популярен и предпочитан от потребителите по целия свят и определено налага нови тенденции в модерните интернет чат програми. В България това също е най-харесваната чат платформа, която освен в личната комуникация, се налага все повече и в офисната такава. Тя пести време, може да се свържеш с всеки навсякъде, както и да обменяш файлове, снимки и други подобни.


 

Приложението Viber е разработено от международната компания Viber Media, с централен офис в Кипър и подразделения за разработване в Република Беларус и Израел. Тя е основана от израелците Талмон Марко и Игор Магазинник, които са приятели от израелските въоръжени сили. До началото на 2014 година най-много акции във Viber Media притежават израелските семейства Шабтай, инвеститори в проекта (55,2%), Талмон Марко (11,4%), както и компанията IRS West в САЩ (12,5%), останалите акции са разпределени сред другите създатели на идеята.

През януари 2014 година Rakuten, японската електронна компания, обявява намерението си да купи Viber за 900 милиона щатски долара и така 100% от акциите на компанията придобива японският милиардер Хироши Микитани, а нейните създатели спечелват още повече пари за творението си. В началото те надали са съзнавали с колко значим проект са се захванали, как той ще промени света на комуникация и колко богати и влиятелни ще ги направи. Новият й собственик Хироши Микитани цели да създаде глобален интернет гигант. Според него посетителите на сайта на Rakuten ще могат да ползват вайбър за най-различни услуги като връзка с онлайн магазина, предвид факта и че платформата за интернет търговия на гиганта Rakuten Ichiba е шестата по големина в света. През последните години компанията му придоби доста други бизнеси, като доставчиците на видеосъдържание Wuaki.tv и Viki, бизнеса за електронни книги Kobo, онлайн търговците Buy.com в САЩ и PriceMinister във Франция. Включително направи голяма инвестиция и в сайта Pinterest.

 

Интересни факти за Viber

 

За мобилното приложение вайбър може да научиш много интересни и любопитни факти:

• Viber има над 800 милиона регистрирани абонати.

• Вайбър се използва в 193 страни по света.

• Над 235 милиона души ползват приложението всеки месец.

• Вайбър е достъпен на 29 езика: английски, български, испански, португалски, японски, традиционен и опростен китайски, руски, немски, френски, чешки, турски, полски, арабски, гръцки, виетнамски, датски, шведски, корейски, иврит, каталонски, унгарски, норвежки, малайски, тагалски, фински, индонезийски, хинди, нидерлански.

• Любопитен факт е, че ливанските и египетски власти вярват, че вайбър се ползва за поддържане на „ционистки шпионски усилия“, заради „израелските си корени“. Като египетските военни дори са забранили на военнослужещите си и техните семейства да ползват приложението, за безопасност. А пък основният доставчик в Ливан на 3G го е изключил от мрежата си. Същевременно десетки арабски сайтове предлагат съвети как да се заобикалят тези рестрикции.

• Вайбър в самото начало е бил експериментален проект.

• През 2014 година стават възможни първите безплатни видео разговори.

• Днес компанията има над 14 000 служители по целия свят, първоначално те са били не повече от 40.

 

 

Българската история в глобалната кампания „Героите на Viber”

 

Viber реши да отбележи своето десетилетие с изключително благородна кампания, която нарече „Героите на Viber”. Идеята на инициативата е да показва хората и техния живот отвъд чата, защото зад всеки чат стои една истинска история. Това са действителни разкази на реални хора от целия свят, които успяват да намерят начин да променят както своя живот, така и този на другите, вярвайки и показвайки, че всички заедно можем да живеем в един по-хубав свят, когато сме свързани.

За наша радост има и българско участие в кампанията. Това е историята на д-р Стилияна Томова и нейните колеги от УМБАЛ Бургас, които полагат интензивни медицински грижи за недоносените бебета, които за съжаление са отделени от майките си по време на пандемията. Лекарите успяват да поддържат връзката между родителите и техните дечица благодарение на видео разговорите във Viber. Прекрасна идея на д-р Стилияна Томова, споделена с ентусиазъм и от нейните колеги в отделението по неонатология. Екипът полага много усилия, за да успокои родителите, като чрез видео разговорите им показват техните новородени. Инициативата на лекарите започва няколко дни след обявяването на извънредното положение в България този март. Във видеото в кампанията за вайбър участват д-р Томова и една от майките на недоносените бебета, с която е поддържана връзка чрез чат програмата. Виж и ти трогателните истории в поредицата от видеа на „Героите на Viber”:

 

Маргарита Сарахошева

Маргарита Сарахошева

Бранд Мениджър

Препоръчани постове

    Item 1 of 0
    Въведи коментар